Sfantul Nectarie impreuna cu Maica Domnului si Domnul Dumnezeu


Icoane
Cărţi

Învăţături
Diverse

Icoane Ortodoxe


    


    Icoana Zilei

  

 

 

 

 

 

 


Manastirea Eghina,Grecia

 

Vechiul PARACLIS al
Sfântului Nectarie Taumaturgul

Sfantul Nectarie
(9 NOIEMBRIE)

sau
click pentru
Primul Acatist al Sfantului Nectarie
click pentru Al doilea Acatist al Sfantului Nectarie
click pentru Noul Paraclis al Sfantului Nectarie
click pentru Slujba Sfantului Nectarie
click pentru A doua Rugaciune catre Sfantului Nectarie

 

Acest paraclis se face la intristarea sufletului si la vreme de nevoi si de grija

            Dupa ce preotul da binecuvântarea zicem Psalmul 142, apoi: “Dumnezeu este Domnul. . .“ de patru ori si urmatoarele tropare:

GIas 4. “Cel inaltat pe Cruce...”

    La ale Ierarhului prea cinstite moaste, cei ce ne gasim neincetat in primejdii prea multe, sa ne inchinam, strigând din adâncul sufletului: Sfinte Nectarie, ca un al credinciosilor aparator, apara-i si-i izbaveste din nevoia cea de fata pe cei ce vin din tot sufletul Ia sfanta ocrotire a acoperamântului tau, Parinte.

                                                Slava...

     Ca unul ce ai primit de la Dumnezeu putere de a ingriji relele cele grozave din fire ale celor ce vin Ia moastele tale, vindeca-i, rugamu-te, pe cei grozav macinati de boli si de patimi si de nesuferite dureri, si in pace pazeste-ne pe noi cu ale tale sfinte mijiociri, Nectarie Cuvioase!

Si acum... al Nascatoarei de Dumnezeu

     Nu vom inceta vreodata, Nascatoare de Dumnezeu, sa pomenim puterea ta cea ocarmuitoare, noi, nevrednicii, caci daca n-ai fi stat tu aparatoare cu a ta mijlocire, cine ne-ar fi pazit pe noi de atatea primejdii si cine ne-ar fi pazit pâna acum slobozi? Nu ne vom departa, Stapana de la tine, caci pe robii tai ii mântuiesti pururi din tot felul de primejdii.

Psalmul 50; Apoi se cânta canonul cu stihul ,,De chinuri tulburatoare pe noi ne izbaveste, Parinte...”

Cântarea 1, glas 4. “Pe mare calatorind...”

      Lovit Ia trup si Ia suflet de sulitele patimilor, cu mijiocirea cea sfintita a rugaciunilor tale, Nectarie, Parinte, tamaduieste-ma pe mine, caci Ia tine am venit, suferind, rugandu-te.

Stih: Sfinte lerarhe Nectarie, roaga-te lui
 Dumnezeu pentru noi!

      Cugetul meu s-a invartosat cu adevarat si puterea trupului meu a slabit; ci, de acum tu, Parinte, sanatatea sufletului si a trupului da-mi-o si ma mantuieste.

Slava...

       Al bolnavilor prea grabnic vindecator si al intristatilor ocrotitor si aparator aratându-te, ierarhe, cu dumnezeiasca voie, ale sufletului meu grele rani le tamaduieste.

Si acum...

       La vreme iesit-a coborând Dumnezeu cu chip de muritor din pântecele tau cel feciorelnic, Cuvântul Care sa izbaveasca lumea din ale necugetarii patimi, Preanevinovata!

Cantarea a 3-a “A cerestii bolti..”

       Ucis de rautate, cu durere zac in mormântul nesimtirii, vai mie, ce sa ma fac? Ci prinzand curaj, nu voi deznadajdui de la tine, Parinte, ca sa nu ma treci cu vederea pe mine, pieritul.

Stih: Sfinte Ierarhe Nectarie, roaga-te lui
 Dumnezeu pentru noi !

      Pe mine, de arsita dureroaselor nevoi si inconjurat de navalirile suferintelor, tu ma condu Ia limanul mantuirii si usureaza, Parinte, durerea ostenelilor mele.

Slava...

       De inviforatul val al pacatelor, Cuvioase, cu sfintitele tale mijlociri, ma indreapta la neinviforatul liman al adevaratei pocainte, ca sa te fericesc pe tine, Parinte Nectarie.


Si acum...

       Lovit de lepra prin uneltirea dusmanului, Curata, am stins a sufletului meu frumusete si am stricat podoaba bunei cuviinte celei de demult; si acum, pe mine, cel ce ma pocaiesc, iarasi ma impodobeste.

Mântuieste din nevoi...

      Mântuieste-i din primejdii pe rugatorii tai, Ierarhe, caci toti la a ta sfintita mijiocire alergam, si izbaveste-ne cu totul pe noi de ispite.
       Priveste cu bunavointa, Preaslavita Nascatoare de Dumnezeu, la rautatea cea mare a trupului si tamaduieste durerea sufletului meu.

Rugaciunea preotilor. Sedelna

GIasul 2.”Slujire calda...”

      Izvor imbelsugat de minuni s-a aratat dumnezeiasca racla a moastelor tale, Nectarie, sufletele curatindu-le si a demonilor rea lovire izgonind-o si umplandu-i de bucurie duhovniceasca pe cei ce vin Ia tine, Parinte, cu credinta.

Cântarea a 4-a “Auzit-am, Doamne...”

    Racla moastelor tale opreste ale trupurilor neputinte, ale sufletelor inviforate valuri le desface, Parinte, cu lucrarea Dumnezeiescului Duh!

Stih: Sfinte lerarhe Nectarie, roaga-te lui
Dumnezeu pentru noi!

     Tarie dumnezeiasca da-le acelora care gem in neputinte de tot felul si asuprirea demonilor o izgoneste de la copiii tai, Parinte!

Slava...

      Ale tamaduirilor daruri care izvorasc de la Dumnezeu trimite-le si mie si stinge focul patimilor mele si seaca mocirla sufletului meu.

Si acum...

      Pe Datatorul de Lege si Domnul peste legea firii, Fecioara, nascându-L, talazuirea cea inviforata a nelegiuirii o imblânzeste cu adierea legii Duhului.

Cântarea a 5-a , ‘‘ Lumineaza-ne pe noi... ‘‘

      Linistita viata si netulburata si mai presus de poticnirile lumesti, celor ce te cinstesc pe tine le-o da, Parinte Nectarie!

Stih: Sfinte lerarhe Nectarie, roaga-te Iui
Dumnezeu pentru noi!

      Cu biciul ingrozirilor tale, Sfinte Nectarie, alunga multimea demonilor care biciuieste cu suferinta inima mea.

Slava...

       Neadormit pazitor si pentru noi luptator si aparator, Nectarie, te fa celor ce alearga Ia racla moastelor tale.

Si acum...

      Vas ales al dumnezeiescului Duh ma lucreaza pe mine, cel ce am fost primitor al celui viclean, tu, ca locas al lui Dumnezeu Cuvantul, Preanevinovata!

Cântarea a 6-a ”Rugaciunea mea voi inalta...”

       Nu te opri a priveghea si a apara fara incetare limanul duhovnicesc al sfintei tale manastiri, de Dumnezeu purtatorule, care a dobândit ca o mare comoara racla sfintelor tale moaste, Nectarie, facatorule de minuni!


Stih: Sfinte lerarhe Nectarie, roaga-te lui
Dumnezeu pentru noi!


        Gârbovitu-m-am de patimi, nenorocitul, ca am dorit rodul ratacitoarelor amagiri, si astfel, de la Hristos fiind departat, de acum, faptele nestiintei mele le platesc; ci tu, Parinte, cu mila, ca un pastor adevarat, ma rascumpara.

Slava...

        Cu dumnezeiasca ta slujire, Sfinte, intru cele preainalte ale cuvântului, pe cei legati in mrejele materiei si cazuti in adancul rautatii inalta-i la ale virtutii culmi, Parinte Nectarie.

Si acum...

        Izbavindu-i pe oameni, Curata, Stapânul, de blestemul cel de demult, din pântecele tau ca un prunc iesit-a Facatorul veacurilor si Domnul, si ca Dumnezeu a lucrat a noastra fiinta, ca Cel singur iubitor de oameni.

Mântuieste din nevoi...

        Mântuieste-i de primejdii pe rugatorii tai, Ierarhe, caci Ia a ta sfintita mijiocire alergam si ne izbaveste pe noi de toata tulburarea.
        Curata, care tainic ai nascut prin cuvant pe Cuvântul in zilele cele de pe urma, roaga-te Lui, având indraznire de maica.

Rugaciunea preotului si lauda Sfântului
Glasul 3. ‘‘Marea aflat-a...’’

        Nectarul cu buna mireasma al vorbelor tale si dumnezeiasca aroma a grairilor tale credinciosilor le dai, Parinte Nectarie; de aceea si Domnul, a Carui cale ai savarsit-o si a Carui credinta fara prihana in viata ai pazit-o, ti-a daruit cununa vesnicei slave.
        Bucura-te Silivria si cu ea si Pentapole si multimea monahilor care in Eghina striga:
        ‘‘Bucura-te, sprijin al nostru, Preafericite Parinte Nectarie!’’ 

GIas 2. “Aparatoarea crestinilor…”

        A cazutilor indreptare te-ai facut si sprijin al celor inviforati, Nectarie, care esti in vremurile cele de pe urma de Domnul slavit; ci acum, smereste si doboara navala celor ce se trufesc impotriva noastra, daruindu-le celor ce te cinstesc pe tine izbavire de greseli si luminare de la Dumnezeu.

Prochimen ‘‘Preotii Tai, Doamne, imbraca-se-vor cu dreptate.. ‘‘

Stih ‘Ce sa dam in schimb Domnului ?..’’

        Sf Evanghelie a Sfântului Apostol si Evanghelist Ioan ‘‘Eu sunt Usa... ‘‘(Ioan X, 9-16):

        ‘‘Eu sunt usa : de va intra cineva prin Mine, se va mântui; si va intra si va iesi si pasune va afla. Furul nu vine decât ca sa fure si sa junghie si sa piarda. Eu am venit ca viata sa aiba si din belsug sa aiba. Eu sunt pastorul cel bun. Pastorul cel bun îsi pune sufletul pentru oile sale. Iar cel platit si cel care nu este pastor si ale carui oi nu sunt ale lui vede lupul venind si lasa oile si fuge; si lupul le rapeste si le risipeste. Dar cel platit fuge, pentru ca este platit si nu are grija de oi. Eu sunt pastorul cel bun si cunosc pe ale Mele si ale Mele Ma cunosc pe Mine. Precum Ma cunoaste Tatal si Eu cunosc pe Tatal. Si sufletul Imi pun pentru oi. Am si alte oi, care sunt din staulul acesta. Si pe acelea trebuie sa le aduc si vor auzi glasul Meu si va fi o turma si un pastor. ‘‘

‘‘Slava...’’, Cele ale ierarhului..., ‘‘Si acum...’’, Ale Nascatoarei de Dumnezeu...

Glasul 2. ‘‘Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare
mila Ta...’’

       Cu totul din tinerete nestricaciunea dorind zi si noapte si de legile harului ingrijindu-te, ai purtat ca un pom binemirositor roadele dumnezeiescului Duh, cu care de fiecare data hranesti cugetul credinciosilor si incalzesti gandurile celor ce in curatenie vin catre tine si risipesti, Sfinte Nectarie, negura inselaciunii, ca un preacurat locas al Treimii, Cuvioase!

‘‘Mantuieste, Dumnezeule, poporul Tau..’’

Cântarea a 7-a “Cei din Iudeea… ‘‘


       Cu turbare urlând in sufletul meu ca un leu, dusmanul cel viclean incearca in fiece zi sa-si faca hrana pe rugatorul tau, Cuvioase; tu, insa, din cer sfarâma coltii lui.

Stih: Sfinte lerarhe Nectarie, roaga-te lui
Dumnezeu pentru noi!

       A trupurilor intarire buna si buna asezare a sufletelor, Parinte Nectarie, si dezlegare a deznadejdii si a tot zbuciumului da-le celor ce striga: ‘‘Dumnezeul parintilor nostri, bine esti cuvântat! ‘‘

Slava...

       Din felurite dureri, incercari de suflet stricatoare, de ispite, de ucidere, de rautate si de toata invidia izbavindu-i, mântuieste, Nectarie preafericite, pe cei ce te cinstesc pe tine cu credinta.

Si acum...

      Milostivire dumnezeiasca aratatu-te-ai, nascând pe Cel ce ne-a rascumparat pe noi din pedeapsa, ca Unul ce S-a dat de bunavoie pe Sine Tatalui, rascumparare pentru cei multi, Fecioara Nascatoare de Dumnezeu!

Cantarea a 8-a “Pe Imparatul...”

       Ale loviturilor rani si nevindecatele dureri si nemiscarea madularelor si a incheieturilor tamaduieste, Preafericite, cu dumnezeiasca lucrare.

Stih: Sfinte lerarhe Nectarie, roaga-te lui
Dumnezeu pentru noi!

       Stiindu-te pe tine pajistea prea vestita a nemuririi, Nectarie, rugamu-te, de pedeapsa mortii vesnice ne izbaveste !

Binecuvântam pe Tatal si pe Fiul si pe
 Sfantul Duh Domnul!

       Ale demonilor roiuri se infricoseaza ca de foc pierzator de dumnezeiasca ta chemare, Parinte, de aceea, strigându-te pe tine, sunt grabnic pusi pe fuga.

Si acum...

       Din tine S-a nascut Cel Nascut mai inainte de veci, dupa cum sta scris, din Tatal fara purcedere, mântuind, Nascatoare de Dumnezeu, pe aceia ce pe tine te preainalta!

Cantarea a 9-a “Cu adevarat, pe Nascatoarea de
Dumnezeu... ‘‘

       Cu picaturile dumnezeiestilor tale haruri, Ierarhe, inmoaie inima mea cea uscata, ca lui Hristos sa-I fac sa creasca rod bine-primit.

Stih: Sfinte Ierarhe Nectarie, roaga-te lui
Dumnezeu pentru noi!

       Liniste si pace si parinteasca binecuvântare, din inalt ca un milostiv, Parinte Nectarie, daruieste, Cuvioase, celei de Dumnezeu alese Manastirii tale.

Slava...

       Departând sufletul meu de stapânirea patimilor, dreptatii lui Hristos robeste ale cugetulul meu puteri, Parinte Nectarie.

Si acum...

        Maica fara de barbat, Fecioara, dimpreuna cu Sfantul Nectarie, pe al tau Fiu si Dumnezeu cu staruinta Il roaga pentru cei ce cu credinta cinstesc maririle tale.

‘‘Vrednic este...’’ si ‘‘maririle ‘‘: ‘‘Pe cea mai cinstita... ‘‘, apoi:

        Milostiva fii mie, smeritului, ca afara de tine alta scapare nu stiu, eu, cel ce sunt plin de greseli de tot felul, miluieste-ma pe mine, singura nadejde a crestinilor.

        Parinte Atottiitorule, Facatorule, Capetenie a pacii si al chibzuintei Carmuitor, rugamu-Te pe Tine, fa sa-nceteze razboaiele si daruieste pace, singur Iubitorule de oameni.
        Dezleaga ale poporului Tau nenorociri, imblanzeste neamurile si lupta impreuna cu noi, daruieste Iumii buna intelegere si pace si izbaveste-i pe ai Tai robi de toata pedeapsa.
        Pe sfesnicul cel nou aratat al evlaviei si pe al Bisericii ochi neadormit, pe cel ce din Silivria a stralucit ca un fulger de curând, pe Nectarie cel dumnezeiesc in cântari sa il cinstim.
        Bucura-te, nou fluviu curgator, ce cu nematerialnice ape Biserica o uzi si o inveselesti, care dobori valul necredintei, Parinte Nectarie.
        Stralucind in inaltimea virtutilor, ca un dumnezeiesc opait luminezi toata lumea, Nectarie preafericite, cu dumnezeiestile tale minuni.
        De copil dorind virtutea, ai ajuns la masura vârstei lui Hristos si te-ai aratat incepatoare pilda Arhiereilor, ungându-te, Parinte, cu untdelemnul dumnezeiestii bucurii.
        Bucura-te, al celor ispititi aparatorule si al celor stapâniti de demoni prea grabnicule tamaduitor; bucura-te, noule slujitor al Treimii, Nectarie cu dumnezeiesc cuget, a credinciosilor temelie.
        Cu ale Evangheliei frumuseti stralucitor facandu-te prin virtuti, ale Ortodoxiei invataturi le pecetluiesti si le intaresti, Parinte, cu cuvantul credintei.
        Bucura-te, a Eghinei comoara si al ortodocsilor aparator si calauzitor; bucura-te, a Eladei noua stralucire; Nectarie preafericite, rugamu-te, pazeste patria ta.
        In dumnezeiestile podoabe ale slavei ceresti imbracandu-te, Ierarhe, cu puterea cea de la Dumnezeu izbaveste-ma de patimile cele de suflet pierzatoare si lumineaza-ma pe mine cu lumina dumnezeiescului tau har.

Al Sfântului Dionisie:

       Bucura-te, al Zackintului fiu stralucitor, inainte statator al Eghinei si al Strofadelor mare pazitor, bucura-te, al Bisericii nou Iuminator, de trei ori fericit, a arhiereilor fala, o, Dionisie.

Al Sfântului Gherasim:

       Al Peloponezului dumnezeiesc vlastar si a Kefaloniei mult pretuita comoara si a toata Elada stralucitoare si noua podoaba, Gherasime cu dumnezeiesc cuget, pazeste-i pe robii tai.

Al Sfântului Spiridon:

      Bucura-te, a Trimitundei frumusete, bucura-te, al celor din Kerkira preaintelept  tamaduitor, bucura-te, al Treimii dumnezeiesc graitor de taine, a Parintilor mare fala, Spiridoane Sfinte!

Al Sfantului Nicolae:

       Al orfanilor si al vaduvelor aparator, al flamânzilor hranitor si al saracilor indestulator, al robitilor izbavitor si al celor aflati pe mare mantuitor te-am dobândit, Preafericite, intelepte Nicolae.

Al ‘‘Izvorului celui de viata tiitor...’’

      Grabeste de viata tiitor dumnezeiesc Izvor si a ostenitilor grabnica izbavire, pe cei de rautate cuprinsi si de rani atinsi, din felurite boli, cu iuteala ii tamaduieste.

Al Sfantului Krispus:

       Bucura-te, al Eghinei luminatorule si al dumnezeiescului Pavel preasfânt ucenic, Apostolule al Domnului, dumnezeiescule Krispus, pe cei ce pe tine te cânta mântuieste-i cu sfintitele tale mijlociri.

Apoi:

       Bucura-te, a Bisericii dumnezeiasca stea, a Eghinei slava si aparare a monahilor, bucura-te, al ortodocsilor nou luminator, de trei ori fericite, a arhiereilor fala, dumnezeiescule Nectarie.
       Pe Cel intre ierarhi de minuni facator si in primejdii neinfruntat, in ajutor alergator, pe Cuviosul Pastor, aparator al Eghinei, pe Nectarie cel dumnezeiesc toti sa-l cântam.

Toate ale ingerilor... ‘‘De trei ori sfânt’’ si cel de dezlegare al Sfantului:

Glasul 1. “Al linistii vietuitor...”

       Pe al Silivriei fiu si pe a Eladei fala, al Ortodoxiei stâlp si al Eghinei sprijin, pe Nectarie sa-l cântam credinciosii, caci precum nectarul a izvorât pentru noi din izvoarele mântuirii, udându-i pe cei ce striga: ‘‘S!ava lui Hristos Ce te-a slavit pe tine, slava Celui ce te-a facut minunat pe tine, slava Celui ce in vremurile cele de pe urma cu stralucire pe tine te-a sfintit!’’

Si obisnuitele tropare. Apoi rugaciunea, ectenia de catre preot si dezlegarea. Dupa care cantam:

Glasul 2. “Când din Cruce...”

       Pe toti ii aperi, Buna, care cauta adapost cu credinta sub puternica ta mâna, caci alta mijlocire nu avem catre Dumnezeu, noi, gresitii, fiind in primejdii si tulburari pururea, garboviti sub pacate multe, Maica a Dumnezeului Celui Preainalt. De aceea, iti cadem tie inainte, sa izbavesti de toata asuprirea pe robii tai.

       Tuturor aparator si pazitor si mângâiere si pavaza te fa, Nectarie, celor ce vin la tine cu credinta si dumnezeiestile tale moaste le imbratiseaza, pe care Dumnezeu le-a slavit cu dumnezeiestile haruri, risipind a ispitelor furtuna si a demonilor nebunie arzând-o cu focul mijlocirii tale.

       Cu ungere de cinstire acoperit, la catapeteasma cea cereasca, Parinte, bucurându-te ai mers, ca un preasfintit, cu razele luminoase ale vietii tale impodobit si cu stralucire indumnezeit de Dumnezeiescul Duh; de aceea, din noaptea necunostintei la zorii luminarii si pe noi ne calauzeste, Sfinte Nectarie.

‘‘Stapâna, primeste... ‘‘  ‘‘Toata nadejdea noastra...’’

       Cu sfintita mijlocire, Doamne, a tuturor Sfintilor si a Nascatoarei de Dumnezeu, a Ta pace da-ne-o noua si miIuieste-ne pe noi, ca un singur Indurat!

 

 

 

Copyright ©2009 sfantulnectarie.ro


“ Aliluia ,Binecuvântat Esti ,Dumnezeul Parinţilor Noştri ! "