Sfantul Nectarie impreuna cu Maica Domnului si Domnul Dumnezeu


Icoane
Cărţi

Învăţături
Diverse

Icoane Ortodoxe


    


    Icoana Zilei

 



 

 

 

 

 

 

 


Manastirea Eghina,Grecia

 

 

       

 


Admin, 15-05-2012

   Din parcurgerea tuturor scrierilor dumneavoastra, am observat ca lipseste ceva, sau subiectul este doar tangential atins.
  Este vorba despre....TRASEUL pana in Eghina, Grecia, la Casa Sfantului Nectarie. Multi spun: "am fost, am ajuns si...atat". Unii ati calatorit cu trenul, altii cu autoturismul propriu, cu autocarul sau avionul. Multi vor sa ajunga acolo, dar nu stiu "de unde sa inceapa". Inclusiv eu sunt in aceasta situatie... De aceea pentru noi, pentru toti, v-as ruga sa impartasiti aici din experientele dumneavoastra de calatorie: punct de plecare, mijloc de transport folosit, numar de kilometri, variante, costuri calatorie, (inclusiv amenzi prin strainatate la autoturisme), probleme vami, eventuala cazare pe drum si acolo la Manastire, timpul afectat, etc. Puteti sa scrieti ca si pana acum, la minuni@sfantulnectarie.ro sau completand formularul. Postarile vor fi afisate aici, deci la Rubrica DIVERSE, la linkul

"Cum ajungem in Eghina, Grecia?" (http://sfantulnectarie.ro/HTML/MENIU%20STANGA/cumajungemineghina.html)

 Doamne ajuta!


Irina, 16-05-2012

  Buna. Eu, sotul meu si bebelusul nostru de 4 luni am mers cu avionul, pentru ca locuim in Anglia. Din aeroportul din Atena am luat un autobuz pana in Piraeus care a costat 4-5 euro de persoana iar de acolo ferriboatul pana in Aegina. De acolo am luat taxiul pt ca am fost cazati la un hotel in Agia Marina-pe cealalta parte a insulei dar erau si autobuze. Din ceea ce am vorbit cu maicutele la manastire, cine doreste poate sa doarma acolo 2-3 nopti bineinteles fara sa platesti. Desi bebe era mic - anul trecut - a rezistat f bine si ne-am deplasat f usor peste tot; am avut caruciorul si scoica la noi. Noi am tinut f mult sa ajungem si la Sf.Ioan Rusul pe insula Evvia - am inchiriat o masina din Aegina (30 euro/zi) si am cumparat o harta; am plecat dimineata si ne-am intors din nou seara la locul unde am fost cazati. Important de retinut faptul ca tot in Aegina se afla si manastirea Sf.Mina si e mare pacat sa ajungi pana acolo si sa nu vezi si aceasta manastire. E la jumatate de ora de condus de la Sf.Nectarie. Ferriboatul costa cam 14 de persoana; mai ieftin este cel cu numele Sf.Nectarie = in greaca Agios Nektarios. Drum bun! Sfantul Nectarie sa fie alaturi de voi!


Georgeta, 16-05-2012

  Pentru Administrator,
  Nu am cuvinte sa va multumesc pentru aceasta idee; si eu sunt foarte interesata sa ajung in Eghina. De mai multe ori imi puneam intrebari  de genul celor enumerate de Dvs.
  Bunul Dumnezeu, Maica Domnului Sfantul Nectarie si Sfantul Efrem cel Nou sa va ocroteasca!
  Asteptam postarile.


Csernik Felicia, 17-05-2012

    Doamne ajuta ! Sper sa va fie de folos.
  Minighid pentru pelerinii care doresc sa ajunga individual, in Eghina, la Manastirea Sfanta Treime
  Aceste sfaturi imi apartin si reprezinta punctul de vedere al unui ghid cu experienta de peste 14 ani in Grecia. Pentru informatii suplimentare contactati-ma la vivaturism@gmail.com.
  Insula Eghina se afla in sudul Atenei, capitala Greciei, la doar 1,5 ore de mers cu feribotul. Locul de plecare este Atena, capitala Greciei. Se poate ajunge din Romania sau strainatate cu avionul, in Atena, pe aeroportul international Elefterios Venizelos, cu autoturismul propriu sau cu autocarele companiilor de transport dintre Romania si Grecia.
  Odata ajunsi in Atena, aveti doua variante, in functie de timpul disponibil. Prima din ele, sa va transferati in insula Eghina si sa va cautati o cazare acolo, in insula si a doua varianta sa va cazati in Atena, urmand sa vizitati insula Eghina numai pentru o zi, intrand cu masina sau fara masina.
  Din Atena, accesati drumul rapid Odos Pireos, adica drumul Pireului, daca mergeti cu masina. De asemenea puteti alege taxiul sau trenul de metrou care circula intre Atena si Pireu. Odata ajunsi in Pireu, cautati dana numarul opt. Este situata in fata singurei cladiri inalte din port. Numai de acolo pleaca vapoarele spre Eghina. Aveti la dispozitie feriboturi (transporta si masini) si niste vaporase rapide, numite Flying Dolphin, care transporta numai pasageri. Costurile sunt de cca. 35 euro/autoturism si cca 10 euro/persoana la ferybot si cca. 15 euro la cursele rapide. Cu feribotul se ajunge in circa 1 ora si jumatate, cu cursele rapide in patruzeci de minute.
  Sunt mai multe porturi in Eghina care sunt legate de Pireu, avand curse de feribot, dar eu recomand cursa Pireu – Eghina Marina, portul principal al insulei. Pe langa frumusetea peisajului, aveti la dispozitie magazine si taverne si aveti un drum foarte bun catre Manastirea Aghia Triada, adica Sfanta Treime.
  Odata ajunsi in Eghina Marina, daca sunteti cu masina, iesiti din port prin stanga, odata ce intrati in drumul principal faceti dreapta si mergeti de-a lungul cheiului, pana in capat la stadion. Acolo vedeti un indicator: Aghia Marina. Faceti stanga si mergeti prin oras cca. 4 km, ajungeti intr-o intersectie perpendicular pe un alt drum principal (ingust), faceti dreapta si mai aveti cca. 5 km pana la manastire, care se afla in stanga soselei principale care taie insula in doua intre Eghina si Aghia Marina. Soseaua urca, se iese din oras, si dupa ce se termina vilele luxoase aveti in stanga o constructie monumentala, cea mai mare biserica din SE Europei, Catedrala Sfantul Nectarie.
  Daca mergeti fara masina, puteti comanda un taxi (e ieftin, cca. 6 euro cursa), care va poate si astepta; sau sa mergeti cu autobuzul local. Mai jos aveti orarul de circulatie, asa cum este afisat la manastire.
  Catedrala se afla pe un platou in stanga soselei. Are o parcare foarte mare pentru autocare si masini. Mai sus se afla o frumoasa manastire, cu o gradina imensa, prin care serpuieste o alee betonata, care face legatura intre cele doua asezaminte. Sus este manastirea unde a trait Sfantul, iar jos este Catedrala construita dupa moartea acestuia, absolut necesara pentru numarul mare de pelerini care vin aici. Jos, in Catedrala este mana Sfantului, intr-un paraclis aflat in dreapta altarului, iar sus, in Manastire, se afla capul si o raclita cu moaste puse in biserica.
  In curtea manastirii de sus, se afla , in dreapta intrarii, mormantul Sfantului Nectarie, loc unde se petrec multe minuni. Aveti si agheasma, in fata mormantului, intr-un agheasmatar. In spatele mormantului aveti un corp de chilii, unde este si chilia Sfantului, care se si viziteaza. Daca este usa inchisa, intrebati la pangar de doamna care este ghid si poate deschide.
  In biserica sunt doua incaperi cu doua intrari. Cum va uitati la biserica, intrati pe usa stanga sa va inchinati la sfintele moaste. De obicei vara este aer conditionat, usa este inchisa. Acolo puteti aprinde si lumanari si puteti scrie pomelnice. Atentie: pomelnicele pot fi scrise si in romaneste dar cu litere de tipar si cat mai mare posibil. Incercati sa scrieti maxim 10 nume pentru vii si morti. Pentru vii trebuie sa scrieti YPEP YGEIAS, pentru morti faceti o cruce sus.
  Nu stati mult in fata sfintelor moaste daca este aglomerat, grecii sunt mult mai rapizi decat romanii si riscati sa fiti atentionati de ingerii pazitori ai locului, maicile. Daca nu este nimeni, nu aveti probleme. Evitati oricum sa mergeti sambata, este foarte aglomerat.
  Sfanta Liturghie este de la 6.30 la maxim 8, iar la ora 11 de obicei vine un preot si oficiaza Paraclisul Sfantului Nectarie. Manastirea este deschisa pana la apusul soarelui, de la rasarit. Nu este pauza la pranz cum este la alte manastiri grecesti.
  In pangarul din fata bisericii, spre iesirea din spate a manastirii, aveti icoane, fotografii, ulei si mir. O sa observati in capatul pangarului, in margine, un cosulet cu sticlute din plastic, care au ulei din candela Sfantului. Puteti sa luati gratuit, ca si alte butelcute goale pentru agheasma. Daca nu sunt cereti asa: felo ladaki (vreau ulei) sau felo bucalaki (vreau butelcuta de agheasma).
  La mormant acultati cu atentie cu urechea lipita de marmura. Veti auzi fiecare dupa credinta sa. La unii, Sfantul le-a vorbit. Puteti sa ramaneti cazati si la manastire, au dormitoare mari, in spatele manastirii, la arhondaric.
  Mentionez ca aceste sfaturi imi apartin si reprezinta punctul meu de vedere de ghid de peste 14 ani in Grecia. Daca exista persoane care au completari la cele spuse de mine mai jos, astept sa imi scrie.


Mirelacata, 02-09-2012

   La Sf Nectarie am ajuns pe cont propriu pentru a doua oara anul acesta, in Eghina, impreuna cu tata, bolnav de cancer la ficat in ultima faza. L-am dus ca sf sa aiba mila de el si sper din suflet ca il va vindeca. Pentru cei care vor sa ajunga la Eghina este foarte usor. Eu locuiesc in Italia dar am plecat din Romania cu tata de la Otopeni; la ora 10 am avut avion si la 12 am fost la Atena. In luna august biletele sunt mai scumpe, am platit un bilet 310 e. Din aeroport din Atena la 10 m este metroul, (sunt bilete pentru grupuri la metrou) am platit 14 euro pentru 2 persoane si am mers pana la Monastiraki; acolo am coborat si am urcat pe scari la linia verde unde scria Pireus (adica in portul pireu); in total de la aeroport pana in portul Pireu se face cam o ora. La iesirea din metrou este un pod pe care treci strada si in fata ai sa vezi poarta nr 8 (gate 8) Aegina; intrati pe poarta si cumparati bilete de la chioscurile care sunt pe mal langa apa, sunt mai multe companii (Aegean Flyng, Dholfyng, sau Helenic) pentru pasageri sau cu acela care transporta si masini. Pentru cel de pasageri am platit 13,50 euro de persoana; in 45min sunteti la Eghina. Din port de la Eghina luati un taxi, costa in jur de 10 euro pana sus la manastire. Manastirea este deschisa pana seara la 19,30. Se poate dormi si la manastire, nu se plateste nimic doar sa lasati ceva ajutor pentru manastire. Femeile dorm intr-o camera si barbati in alta camera, mai sus la intrarea in manastire; eu l-am dus pe tata asa bolnav la manastire si i l-am inchinat sf nectarie ca el si Maica Domnului sa ma poate ajuta, mai sper intr-o minune. Eu va indemn sa ajungeti la manastire si veti vedea raiul pe pamant. Sa nu credeti ca nu i-a fost rau lui tata, am crezut ca moare acolo, dar l-am rugat pe Sf Nectarie sa nu ma lase si nu m-a lasat, am ajuns cu el acasa.
  Slava tie Doamne!


M.I.A., 29-05-2013

  Intrucat am ajuns in Eghina la Sfantul Nectarie la inceputul lunii Mai, as putea spune ca i-am promis Sfantului sa scriu despre cum se poate ajunge acolo. 
  Sunt mai multe modalitati de a ajune in portul Pireu. Daca veniti direct de la aeroportul international din Atena, atunci autobuzul expres x96 va va aduce direct in mai putin de 1 ora. Calatoria costa 5 euro pentru adulti si jumatate de pret pentru copiii peste 7 ani. Daca veniti din orasul Atena, atunci puteti lua metroul linia verde. Un bilet cu care puteti calatori pe orice mijloc de transport timp de 90 minute costa 1.4 euro. Ajunsi in port, mergeti la Dana E8 care e in partea stanga imediat cum iesiti din statia de metrou si traversati strada. Acolo sunt mai multe chioscuri ale companiilor de ferryboat-uri care merg spre Eghina. Depinde de companie, preturile variaza de la 8.5 euro pentru o calatorie pana la 13.5 euro pentru cele rapide. Dar calatoria e atat de placuta incat nu se merita sa platiti mai mult. Va recomand ferryboat-ul Agios Nectarios la care biletul e in jur de 13-14 euro pentru o calatorie dus-intors. Noi am aflat de pretul redus abia dupa ce ne cumparasem bilete la alte companii. Ajunsi in Eghina puteti lua un taxi care costa 9 euro pana la manastire, sau autobuzul (desi nu stiu sa va spun exact de unde poate fi luat). Pentru calatoria inapoi puteti lua tot taxi (din partea de jos a Manastirii, in curtea Catedralei) sau un autobuz care costa 1.7 euro de persoana, iar ultima plecare e in jur de ora 15. Autobuzul opreste pe strada care trece tot prin partea de jos a Manastirii. Pentru cei care vor aghiasma sau ulei de la moastele Sfantului, intrebati la pangar pentru sticlute de ulei (lasati ce suma doriti ca donatie in schimbul lor), sau sticlute goale pentru aghiasma care se ia din curtea Manastirii. Sfantul ne-a oferit bucuria de a intalni o maica ce avea cheile de la chilia lui si am putut vedea si unde a locuit, patul de care a dormit si lucrurile sale.
  E minunata starea care te cuprinde de indata ce pasesti pe poarta manastirii. Ai vrea sa nu mai pleci...Cu indurarea Sfantului, poate vom mai ajunge vreodata in Sfanta sa Manastire. Iar cei care ajung pana in Atena, ar fi pacat sa nu mearga sa se inchine si la Moastele Sf. Efrem cel Nou din Nea Makri unde se poate ajunge intr-o ora cu autobuzele KTEL (alb cu portocaliu) din Victoria Station (o calatorie costa 2.4 euro). Doamne ajuta!


Oana Maria Dan, 12-06-2013

         Doamne Ajuta!
  Am ajuns la Eghina si vreau sa le multumesc celor care mi-au raspuns la mesaj. Am sa explic si eu cum am ajuns acolo si poate unele informatii vor fi de folos viitorilor pelerini. 
  De la aeroport se ia autobuzul X96, costa 5 euro un bilet dus care ajunge la portul Pireus in o ora sau chiar un pic mai mult. Statia autobuzului e chiar langa port insa trebuie sa va intoarceti vreo 200 m inapoi ca sa ajungeti la poarta 8. La portul Pireus vaporasul catre insula Egina se ia de la poarta 8 si costa aproximativ 9 euro pana in insula. Vaporasele circula cam din 2 in 2 ore. Cel mai ieftin este vaporasul Agios Nectarios care costa 8.5 euro. 
  Vaporasul face cam o ora pana pe insula. Vaporasul Agios Nectarios inapoi de pe insula pana la Atena sunt mai rare, si ultimul este la 18:15, si in unele zile chiar mai devreme cred adica pe la 16:00. Programul celorlalte nu il cunosc, dar oricum cam pana pe la 18:30 circula ultimul. 
  O data ajunsi in portul Egina exista autobuze pana la manastire dar cu stiu exact de unde se iau. Cu taxiul costa aproximativ 9 euro pana la manastire. Distanta este de 5 km dar este greu de mers pe jos.
  La manastire exista o biserica mare cu hramul Sfantului unde se pastreaza intr-o incapere din dreapta racla cu moastele Sfantului. De la aceasta biserica mare se urca pe niste trepte si se ajunge la bisericuta mica unde se pastreaza capul Sfantului Nectarie, incaperea unde este mormantul acestuia si chilia Sfantului cu camera sa. 
  In fiecare zi liturghia incepe pe la 7 si dureaza pana pe la 9. Apoi se face Paraclisul Sfantului Nectarie de la 11 si dureaza o ora, iar seara vecernia de la ora 6. 
  Se poate dormi la manastire gratis, sunt camere pentru femei si pentru barbati curate si frumoase insa e cam frig, nu stiu care e situatia iarna. 
  Maicutele sunt primitoare si bucuroase sa indrume pelerinii. Nu inteleg foarte bine engleza, insa exista o maicuta Anastasia care este romanca. 
  La magazinul bisericii se gaseste ulei sfintit de la candela Sfantului care nu costa nimic, sau fiecare lasa cat vrea. Intrebati de oil sau petrélaio si maicutele va vor da. Puteti cere si agiazma si va vor da niste sticlute mici pe care trebuie sa le umpleti in fata incaperii cu mormantul Sfantului. 
  Am observat ca la icoana Sfantului se leaga mici tablite de metal cu imaginea unui barbat a unei femei sau a unei copii si am inteles ca acelea sunt ca multumire pentru ajutorul Sfantului Nectarie. 
  Pentru femeile care nu au copii maicutele va pot da ata de la candela Sfantului Nectarie care trebuie inghitita cu ulei cate o treime trei zile la rand in care se tine post pentru a avea copii. 
  Cand plecati de la manastire fie asteptati un autobuz, eu nu am mers cu autobuzul si nu stiu cum circula fie cand urcati cu taxiul prima data, la dus va invoiti cu taximetristul sa vina sa va ia la o ora fixata altadata. 
  La manastire nu exista semnal la telefon nicaieri. 
  Manastirea se inchide la ora 8 seara aproximativ. Camera de dormit este in curte pe niste scari, dar bisericile cu moastele Sfantului Nectarie sunt inchise. 
  Doamne ajuta!

  As vrea sa va povestesc in continuare cum se ajunge in Atena la Sfantul Nicolae Planas, ocrotitorul celor casatoriti. Din portul Pireus se merge la metrou, care e putin mai departe de statia de autobuz (directia opusa fata de poarta 8 de unde se ia vaporasul catre Eghina). Luam metroul verde pana la statia OMONIA, care este a opta statie dupa Pireus. Acolo schimbati metroul verde cu cel rosu  in directia Agios Dimitrios si coborati la a 6a statie, numita AGIOS IOANNIS. Chiar la iesirea din metrou este biserica Sfantului Nicolae Planas. (Ca sa mergeti apoi la aeroport luati metroul rosu inapoi pana la statia SYNTAGMA si apoi schimbati cu linia albastra care duce pana la capat la aeroport). 
  Biletul de metrou Pireus pana la Aggios Ioannis si apoi in continuare Aggios Ioannis pana la aeroport este in total 8 euro.
  Doamne Ajuta!


Vasile G., 05-10-2013

 Am relatat minunile care le-a facut sf Nectarie cu mine; am fost pe muntele Eghina si am promis sfantului ca o sa relatez si cum se ajunge acolo; Eu  am plecat cu avionul din Roma, Italia pana in Atena; cum iesi din aeroport ai autobus x96, costa 5 euro, te duci cam o ora si 15 minute pana in portul Pireu cand incep sa se vada vapoare mari pe partea stanga, va dati jos la poarta nr gate 8, de acolo luati bilete, depinde cu ce companie vreti sa mergeti, sunt care ajung in 40 minute sau 1 ora, cereti pana in portul Eghina; odata ajunsi in port va cazati la un hotel sau luati un taxi care costa 9 euro pana la Manastire, ii ziceti asa Monostiri Aghi Nektario; acolo va puteti caza daca sunt locuri, sunt 2 maicute Romance care va pot ajuta; pe mine m-au ajutat foarte mult si le multumesc mult. Se poate particita la liturghie, incepe la 19 seara; in biserica aveti capul sfantului, racla cu moaste si mana lui; puteti lasa pomelnic la maicute si lasati cati bani vreti, in curte este mormantul din marmura la care iti pui o dorinta si pui urechea lipita de marmuta si auzi zgomote dar fiecare dupa credinta sa se zice ca sfantul se duce sa-ti indeplineasca dorinta; in spatele mormantului este chilia unde a trait, merita sa intrati inauntru,  veti simti ceva aparte acolo, tot in curte este aghiasma, puteti cobori pe scarile serpuite jos la Catedrala, care este imensa, inauntru se gaseste o racla mare cu moastele lui; va multumesc si mai multe o sa vedeti cand o sa ajungeti acolo; o sa gasiti raiul pe pamant, rugati-va la sf Nectarie si la Dumnezeu si o sa va indeplineasca dorintele. 


Marinela, 03-01-2014

  Buna seara si multa sanatate, bucurii si impliniri in Noul An! As vrea sa ajung si eu anul acesta in insula Eghina la manastirea  Sf. Nectarie. M-am gandit sa merg din Bucuresti cu autocarul pana in Pireu. Informatii despre drum, dela aeroport Atena si pana in insula am gasit. As dori insa, sa-mi spuna cineva  care stie, cum ajung de la autogara unde ma lasa autocarul (Piata Ag.Dinonisiu ) -  in  port. Este departe, cu taxiul, sau cu alt autobuz etc si cat costa aproximativ. Desi nu stiu daca cineva-mi va raspunde, eu multumesc anticipat! Marinela Zeicescu


Laurentiu, 31-07-2014

 Ii multumesc Sfantului Nectarie, m-a ajutat sa ajung in Eghina la manastirea sa si sa ma intorc acasa cu bine. Daca cineva reuseste sa aduca de la Eghina mai mult ulei de la candela Sfantului, poate sa il dea la bisericile din spitale la preot, iar preotul sa le dea bolnavilor care au mai multa nevoie. Acatiste ale Sfantului tot asa, la bisericile din spitale, iar preotul le va darui mai departe, la fel de frumos. Doamne ajuta!
autobuze pana la manastire:
-din port se ia autobuzul AEGINA - AGIA MARINA, singurul care trece pe la manastirea Sfantului Nectarie: - la DUS: de unde luati autobuzul spre manastire? coborati in Eghina din ferry si ajungeti la strada la tonetele care vand bilete de ferry; odata ajunsi la tonete, va intoarceti cu fata spre strada si mergeti IN STANGA vreo 50 de metri si vedeti statia de autobuz, puteti intreba si in engleza la o toneta de bilete de ferry: BUS STATION FOR AGIA MARINA? cred ca ultimul autobuz spre Agia marina/Eghina nu era mai tarziu de 4 sau 4 jumate la amiaza, intre autobuz si autobuz, cam doua ore, biletul costa cam un euro jumate, mult mai ieftin decat taxiul - in statie e o casuta alba care e si casa de bilete, acolo aveti orarul pentru dus si pentru intors, si ar fi bine sa il notati INTORS: aveti rabdare si asteptati un pic mai mult decat ora afisata de intoarcere, caci aceea e ora la care autobuzul pleaca din AGIA MARINA dar e bine sa fiti din timp in statie, care e chiar in fata manastirii. Statia se vede in poza de mai jos, e acest \"adapost\" patrat cu acoperis de tigla rosie din fata manastirii:
http://www.mesogeia.net/trip/aegina/nektarios/nektarios0010.jpg


Admin, 24-09-2014

   Dragi cititori,
  Am intarziat ceva cu relatarea, tocmai pentru a incerca sa nu omit ceva in cadrul povestirii.
  Este foarte greu sa imi adun gandurile pentru a va relata cum am ajuns, pentru prima oara, in locul in care Bunul Dumnezeu si-a trimis binecuvantarea Sa, prin bunul Sfant Nectarie…am sa incerc prin umilele mele cuvinte.
  Multumim Lui Dumnezeu ca am ajuns in Aeghina, Grecia, eu, sotia, baiatul si nepoata, acest lucru fiind el insusi o MARE MINUNE ….. Insula Aeghina (Egina, Eghina, Aegina) este cea mai mare dintre insulele Saronice şi cea mai apropiată de portul Pireu. Printre localitatile de aici enumar Eghina, Agia Marina, Mesargos, Souvala, Perdika, Kipseli, Vathi, Vagia.
 
CALATORIA
  Am ales sa calatorim cu autocarul, direct pana in Pireu, apoi cu feribotul pana pe insula Aeghina, descoperind 2 firme de transport care merg direct pana in Pireu, si anume, Lilian Expres, respectiv Perla. Am optat pentru Lilian si nu am regretat deloc. Plecarea se face din Bucuresti in zilele de Marti, Joi si Sambata la orele 14.00 si se ajunge in portul Pireu a doua zi la 9 dimineata. Cei care nu sunt din Bucuresti, vor fi transportati la Bucuresti din tara, cu microbuzele Lilian, urmand ca din Bucuresti sa se ia autocarul “mare”. Pretul (in care este inclus si drumul cu microbuzul din tara) este de 50 euro pe sens. Se poate lua direct bilet dus-intors, urmand ca, cu 2-3 zile inainte de terminarea calatoriei, sa se sune la Atena pentru a se confirma rezervarea la autocarul catre Romania. Cei de la agentia din Atena stiu limba romana. Biletul este valabil 3 luni. O data plecati, se vor face opriri de 20-30 minute, la 3-4 ore, pentru servire masa, diverse nevoi, alimentare combustibil. Vor fi mai multe autocare Lilian si toate au stabilit impreuna locul de oprire (de regula la restaurante, autoserviri, PECO). Se pot cumpara si de aici diverse suveniruri, dar parca preturile sunt putin mai mari ca in orasele tarii in cauza. Un amanunt, daca aici mersul la toaleta nu este gratuit, pretul este de 20 eurocenti (de regula in Bulgaria). Traseul este placut, prin vami se trece repede, numai ca la destinatie cam ai picioarele umflate. Dar merita. Autocarele sunt curate, pungi pentru gunoaie atasate la scane, au aer conditionat, soferii sunt amabili, la televizor ruleaza canale romanesti prin satelit. Nu este chiar lux, lux, dar este mai mult decat acceptabil.
Pe traseu, in Grecia, sunt lasati diversi turisti, la locurile lor de destinatie. La Atena se ajung in jur de 08.30-09.00 dimineata, a doua zi, la agentia mare. Pana in portul Pireu (care de fapt este portul Atenei) se merge cu alt microbuz sau cu acelasi autocar, drumul fiind de aproximativ o jumatate de ora. Agentia din Portul Pireu se afla langa Poarta 3 a portului. (GATE 3). Atentie, feriboturile pentru insula Aeghina pleaca de la GATE 8. Cred ca sunt 9 porti in tot portul. Distanta de la GATE 3 la GATE 8 este destul de maricica. Se traverseaza strada, se intra in port pe la GATE 3 si se da ocol prin interior la aproape tot portul, tinand cursul apei. Undeva, o sa scrie mare: GATE 8 – GATE 9. Am inteles ca esista si un autobuz care “face” portul, dar am aflat ulterior. Indicat este sa aveti bagaje gen SAMSONITE.
  De la agentie se mai poate ajunge si prin exteriorul portului, mergand pe trotuar pana la GATE 8 si intrand pe aici, dar trotuarele lor sunt inguste si pline de oameni si terase-magazine, deci recomand traseul pe interior. Ce sa va spun de port, este prima oara cand ochii mei au luat contact pe viu cu nave de asemenea dimensiuni – feriboturi imense, nave rapide, nu mai vorbesc de vapoare de pasageri pe zeci de niveluri.
  De la GATE 8 se poate ajunge pe insula, ca destinatie finala, in 3 puncte: in orasul EGHINA care este de fapt si capitala insulei – si a fost in trecut 2 ani capitala Greciei, in SOUVALA si in orasul AGIA MARINA. Noi am avut cazare in Agia Marina, asa ca am ales ca feribotul sa opreasca aici, cu trecere prin Souvala. Se poate lua feribot si pana la Eghina, dar apoi trebuia traversata insula cu autobuzul sau cu taxiul. Despre orarul feriboturilor catre Eghina nu va pot da detalii, dar puteti afla la casele de bilete de la Gate 8. Oricum sunt mai multe trasee zilnic decat catre Agia Marina. Biletul catre Agia Marina costa 11 euro pe sens si se cumpara de la Gate 8 de la casa de bilete, sau chiar si din imediatul exterior al portului, de la agentia specifica respectivului feribot. Feribotul catre Agia Marina este unul singur si se numeste ALEXANDROS. (deci pe casa de bilete scrie mare ALEXANDROS). Este un vas mai mic decat celelalte, deoarece nu este si de turisme, decat de persoane. Intradevar am vazut pe el si motociclete sau biciclete, dar atat. Se pot lua bilete dus-intors sau doar dus.
  Calatoria dureaza aproximativ 1 ora si jumatate, cu oprirea si in statiunea Souvala (tot pe insula Aeghina), unde se stau aproximativ 10 minute, pentru imbarcare-debarcare pasageri. Ca o mentiune, la sensul intors, din Agia Marina spre Pireu, nu se mai trece prin Souvala, se merge direct Pireu.
  Ce sa va spun, traseul este superb…. Deja de la iesire din port incepe sa se zareasca usor, usor, insula Aegina…este  plin de feriboturi, nave de croaziera, diverse ambarcatiuni….iar marea Egee…..de un albastru sublim…
  La un moment dat ne faceam probleme ca s-a gresit traseul, parca ne indepartam de insula, dar de fapt se mergea pe traseul navigabil corect, deci totul era in regula. Cand s-a zarit portul Agia Marina ne-am linistit…
  Diferenta dintre Agia Marina si Eghina exista, in sensul ca Agia Marina este doar o statiune de vara, cautata mai ales pentru plajele sale cu nisipuri fine, in timp ce Eghina este principalul port si oras al insulei, deci mult mai mare si mai dezvoltat. In schimb, plajele sale sunt destul de “pietroase”. Manastirea “Sfanta Treime” a Sfantului Nectarie se afla cam la jumatatea distantei intre cele 2 orase, deci alegerea cazarii dumneavoastra, eventual, va depinde de alti factori.
  In sfarsit am ajuns pe insula…..am ramas putin mirati….practic aici exista si mare si munte….deosebit

CAZAREA si ceva preturi...
  Ofertele de cazare sunt foarte variate…..de la hoteluri sau vile pe plaja cu sau fara piscina, cu sau fara mic dejun inchis sau cu pensiune completa, pana la cele mai retrase, aflate oricum, nu la mare distanta de mare. Camerele se pot rezerva dinainte pe Booking sau printr-o agentie de turism, sau se pot gasi direct cand ajungeti. Parerea mea este ca se gaseste oricand cazare, fiind si ei intr-un oarecare declin cu turismul. Am vazut mai multe hoteluri si magazine inchise….Preturile se invart de la 30-40 de euro in sus pe camera/noapte. Printre altele, mi-a placut mult hotelul Galini (administrat de o familie), si hotelul Blue-Fountaine, dar mai scump.
  Dupa cum spuneam, SE GASESTE CAZARE CHIAR LA FATA LOCULUI. Statiunea nu este mare, deci practic ajungi repede de la un hotel la altul. Orasul are o strada principala paralele cumva cu marea, iar in stanga-dreapta sunt magazinele, tavernele, hotelurile, apoi stradute laturalnice cu alte vile-hoteluri…
Iar grecii sunt foarte amabili, nu mai stiu ce sa-ti faca ca sa beneficiezi de serviciile lor, si un lucru foarte important, cred ca 99 la suta dintre ei cunosc limba engleza.
  Preturile la mancare si nu numai, pe insula in general nu sunt mari. De exemplu un gyros (cam ca shaorma noastra) costa 2 euro, un souvlaki cu carne de pui sau de porc tot 2 euro, o pitza mare 6 euro, o portie de cartofi 1.5-2 euro, o punga de fistic de 250 de grame 3 euro. Dar se poate lua ieftin de la supermarket: un bax de 6 sticle de apa plata de 1.5 litri este 1.5 euro (apa minerala nu au decat la sticlute de 330 ml si este scumpa), painea mare feliata, in jur de 2 euro, tigarile 4 euro, cola mare la 2 litri, 1.5 euro, 1 kg portocale 0.75 euro, etc. Suvenirurile pornesc de la 2-3 euro pentru traditionalele sapunuri cu ulei de masline si diverse arome....
 Sa nu omit, un exemplu de ospitalitate, intr-una din calatoriile cu autobuzul pe insula, am intalnit o familie cu 4 copii cu varste cuprunse intre 5 si aproximativ 12 ani. Eu nu aveam loc, stand in picioare…ei bine, tatal copiilor le-a facut semn copiilor care stateau pe scaun sa se ridice, apoi m-a invitat pe mine si pe cei cativa care mai eram in picioare sa ne asezam pe locurile copiilor….alt exemplu de ospitalitate – pentru faptul ca am intrat la el in magazin si am cumparat un banal breloc, proprietarul a adus fistic proaspat cules, m-a servit, ba mi-a dat si pentru acasa….deh…
 Iar despre plaja…este cu nisip fin, sezlonguri de inchiriat, hidrobiciclete, caiace, etc. Apa este foarte sarata, iar pe o distanta de vreo 50 de metri de la mal sunt pietre in apa. Personal am fost doar o data la plaja aici, dar aveam avantajul cu piscina la hotel.

PELEGRINAJELE
  Incepand cu a 2-a zi a sejurului, am purces in primul rand catre Sfanta Manastire a Sfantului Nectarie. Se poate merge cu autobuzul (cu statie chiar langa cheiul portului, pe strada principala), biletul costand 1.60 euro pe sens, cu taxiul, calatoria costand 9-10 euro pe sens, sau puteti inchiria o masina cu 40 euro pentru 24 de ore, sau un ATV cu 25 euro pentru 24 de ore. Cu bicicleta nu recomand, decat daca sunteti buni ciclisti, drumul avand destule pante… Autobuzul circula cam la 2 ore, iar distanta este de 6-7 km. La aproximativ 1.5 - 2 km de Agia Marina, in cel mai inalt varf al calatoriei, se zareste majestuos, uitat de timpuri si la fel de incremenit ca odinioara, Templul Aphaia, care impreuna cu Partenon-ul şi “Templul lui Poseidon” de la Cap Sounio, formeaza un triunghi echilateral, o arhitectura foarte utila pentru atentionare reciproca in cazul navalirii dusmanilor. Autobuzul face un mic ocol de cateva sute de metri pentru a opri la statia de la templu. Se poate vizita templul, biletul de intrare pentru adulti este de 4 euro, pentru copii find gratuit. Vizavi de templu, pe partea cealalta a drumul se afla un magazin de suveniruri.
  Parasind ocolul de care vorbeam (daca alegeti sa coborati in statie si sa luati urmatoarea masina, sau de ce nu, sa mergeti apoi pe jos pana in Agia Marina), la 5-8 minute de mers printr-o padure de pini, se afla Manastirea Sfantului Mina, la care Sfantul Nectarie venea des. Este o manastire de maici, cu o atmosfera extraordinar de linistita, de asemenea cu un magazin de suveniruri, si, ce mi-a placut mult, cu fel de fel de dulceturi, compoturi, facute la manastire, inclusiv haine facute de maicute. De exemplu, un borcan cam de 900 grame de dulceata de portocale costa 8 euro…acest loc l-am vizitat catre sfarsitul sejurului nostru – oricum sunt foarte, foarte multe “obiective religioase” in zona iar timpul alocat oricarui concediu devine dintr-o data comprimat.
  Dar sa continuam traseul…..de la templu incepe coborarea, printre paduri de pini, plantatii de fistic, cateva sate (printre care Mesagros) si, cand in stanga, cand in dreapta….marea, de un albastru nemaintalnit de mine la vreo apa…
  Ce am observat pe traseu, din mersul masinii, multe “pravalii” in curtile oamenilor, cu obiecte de gradina, gen pitici, statui, …, dar mai specifice – amfore, etc. Soseaua este foarte buna (toate soselele de pe insula sunt fara probleme).
  Si….dupa vreo 20 de minute de la plecare…..dupa un deal….apare cea pentru care de fapt am construit de mai multi ani toate gandurile, planurile, ideile, promisiunile - cea in care trebuia sa ajungem neaparat in aceasta viata, in primul rand pentru multumire…..CASA SFANTULUI NECTARIE…

ACASA LA SFANTUL…
  Acum chiar nu ma mai pricep deloc sa relatez prima impresie “pe viu”…..eu, atat de mic, la propriu si figurat, intrand in maretul asezamant “fondat” de Sfantul Nectarie…dar o sa  incerc…
  Practic, asezarea este impartita in 2 parti. Partea “de jos” adica marea Catedrala, cea care a fost construita dupa moartea Sfantului Nectarie, necesara datorita afluxului tot mai mare de turisti – si “partea de sus” adica vechea Biserica, in care slujea Sfantul , si locurile in care vietuia si a si fost inmormantat.
  Cele doua sunt unite printr-o alee serpuita de beton, marginita de diversi pomi si plante, probabil cei mai frumosi fiind leandri. (cred ca asa se numesc acei pomi cu flori rosii, pe care o sa-i vedeti si in pozele pe care le voi posta). Este ceva de urcat pe alee, fiind formata din mai multe “S”-uri. Dar sa le luam pe rand…
  Catedrala este imensa, aici se oficiaza si slujbele. Acum se renova cupola, inauntru fiind inaltate schele. Aici, in partea dreapta a Catedralei se afla Paraclisul Sfantului Nectarie, practic acea constructie de marmura cu baldachin, in care se afla forma Sfantului, imbracata in argint. In ea se afla mana dreapta a Sfantului, argintul fiind decupat in acel loc. Totul este protejat bineinteles de un capac de sticla, iar si peste acest capac de sticla este un capac mare de argint cu Sfantul desenat in relief. Cu capacul pus, ochii turistilor nu mai au acces la vederea mainii Sfantului. Si nu numai la mana Sfantului nu mai au acces…..
  Noi am stiut, si chiar am programat sa ajungem pe data de 3 septembrie, data la care, in anul 1953, moastele Sfantului au fost scoase din mormant si mutate in biserica. Banuiam ca trebuie sa se intample ceva deosebit…si aici am aflat ca acel capac de argint care acopera totul este scos doar de 2 ori pe an: pe data de 3 septembrie si pe data de 9 noiembrie, cand este pomenit Sfantul. Deci am avut onoarea sa ne inchinam la Paraclisul Sfantului, acesta avand capacul departat. Aici este aici…Citisem inainte pe internet despre faptul ca Sfantul “se arata” unora cu ochii deschisi, ca deasupra capului sau ard flacari, ca pe altii nu ii lasa sa il fotografieze, etc…Nu zic ca nu am crezut, dar sa mi se intample tocmai mie….Personal, m-am aplecat deasupra trupului si sa zic ca am vazut ochii sfantului deschisi, dar parca nu in clar si nu in totalitate…nepoata mea a vazut doar argint…am luat telefonul (un aparat performant) si am facut mai multe poze…langa noi mai erau 2 turiste, cred ca ceva nordice – vorbeau o engleza cam cu acel accent. In momentul in care am dat sa vizionam pozele…..MARE MINUNE….ochii Sfantului erau larg deschisi, iar deasupra capului erau flacari…nu pot sa uit expresia uneia dintre turiste care a vazut poza pe telefonul meu, s-a inchinat larg si i-a strigat celeilalte in engleza: MINUNE…precizez ca in mod normal, ochii sunt din argint plan, drept, mat, adica nu au nici macar o striatie, dunga din argint - ce sa mai spun de forma ochilor adevarati, cu tot cu iris, cu albul ochilor…ideea este si ca a fost singura data cand mi s-a aratat asa. (m-am mai reintors ulterior)…parca a vrut sa “marcheze” data de 3 septembrie. Altceva “bizar”– atunci am facut multe poze cu chipul Sfantului – in unele se vedeau mai clar ochii, in altele nu…oricum erau multe poze. Acum cand scriu aceste randuri, deci la 2-3 saptamani de atunci, vine nepoata la mine la servici si mai derulam pozele, pe care le stocasem pe un hard disk extern. Dintre toate acele poze de la Paraclis, mai sunt DOAR CATEVA cu ochii deschisi….una foarte clara (o sa o postez) si altele mai putin clare. Nu mai spun ca alta poza facuta tot atunci apare neagra, neagra. Telefonul meu nu a facut niciodata poze negre, si nici din poze nu a sters careva din greseala…nu avea cum…deci concluziile sunt mai mult decat evidente…Sfantul “traieste”…
  Aici in Catedrala se pot scrie si lasa acatiste, se pot cumpara si aprinde lumanari. De remarcat - toate lumanarile de aici au un miros extraordinar de ulei de masline, parca amestecat cu miere. Nu au un pret fix, fiecare pune cati euro vrea in cutiile speciale, atat pentru lumanari, cat si pentru acatiste. In cursul zilei se pun pentru vizitatori bucati mai mari de paine, in cosuri. Exista la intrare si batice si “fuste” pentru persoanele de sex feminin care nu au ajuns intr-o tinuta adecvata, care asa cum scrie pe tablitele de la intrarea in Catedrala, este obligatorie. Pe 3 septembrie dimineata cand am ajuns noi tocmai incepuse procesiunea cu sfantul cap al Sfantului Nectarie, care era adus in Catedrala, din Biserica de sus.  Ceva deosebit…o sa incerc sa postez cateva secvente video.
  Apoi am apucat aleea de ciment catre Biserica de sus. Traseul fiind in urcare, daca iti intorci privirea, vei vedea de sus Catedrala din ce in ce mai mica si muntii din zare, care adapostesc alte locasuri sfinte de care va am sa va povestesc ma tarziu. Ca o paranteza, tot timpul sejurului, atunci cand ma aflam la locurile sfinte, chiar pe munti inalti, cu precadere aici, - nu am simtit absolut deloc vreo oboseala sau ca am consumat vreo farama de energie. Cu adevarat parca zburam…
  Se termina si aleea si apare intrarea in complexul Bisericii vechi…In “tunel” pe dreapta este magazinul cu obiecte si cuierul cu hainele pentru persoanele de sex feminin.
  Apoi, chiar la iesirea din tunel, in fata te intampina fantana cu agheazma. Se poate bea apa, se poate lua in recipientele pe care le aveti sau se pot lua sticlute speciale de la magazinele cu obiecte…la fel, nu au pret fix.
  Aici sunt mai multe cladiri distincte. Deci:
-in partea dreapta a fantanii cu agheazma se afla capela cu mormantul Sfantului Nectarie. Deci Sfantul a fost ingropat in anul 1920 in acest loc, in anul 1953 pe 3 septembrie moastele au fost scoase din mormant, parte fiind asezate in Biserica mica spre inchinare – impreuna cu capul Sfantului, parte fiind impartite in lume, pe locul mormantului fiind construita capela existenta astazi. La intrarea in mormant se pot aprinde lumanari normale ca dimensiune si, ce am observat – dar nu le-am inteles nici pana acum efectiv destinatia – se pot aprinde niste lumanari cam de un metru lungime, pentru care am vazut ca se achita 5 euro. Acestea din urma sunt lasate sa arda 5-10 minute, apoi sunt stinse si rupte in bucati cam de 15 cm si puse intr-un sac. Oricum, erau persoane care mergeau direct la acele lumanari. Poate ne “lumineaza” cineva….In fata mormantului este un copac foarte batran, pinul care exista inca din timpul vietii Sfantului Nectarie, de care Sfantul avea mare grija.
  Apoi intri la mormant…..permanent este lume aici…lume care asculta cu urechea lipita de lespede pentru a “verifica” daca si ea aude bataile de toiag sau de inima care vin din mormant si despre care se vorbeste…..noi personal am auzit, dar nu in toate zilele in care am fost la mormant. Cred ca depinde si de stare, de moment…De exemplu, eu le-am perceput ca niste batai ca de toiag, iar nepoata ca niste batai de inima. La un moment dat cand le-am auzit clar si mai tare, m-am ridicat uitandu-ma sa vad daca este cineva in jurul mormantului, pentru a nu pune eventual bataile pe seama zgomotului produs pe lespede de respectivele persoane. Si…..nu era ABSOLUT NIMENI… Deci este adevarat…Pe mormant am observat la un moment dat, lumanari neaprinse, acatiste scrise, vreun obiect ca multumire, etc. Nu as putea sa va spun in care zi este sau nu mare aglomeratie la mormant….depinde de grupurile organizate, etc… Oricum daca te grabeste cineva (nu am intalnit) poti sa mai intarzii prin complex  si sa te intorci…    
-in spatele capelei cu mormantul se afla chilia unde a vietuit Sfantul. Traiesti o senzatie unica atunci cand pasesti aici, pe urmele atat de sfinte…este formata din 3 incaperi, un antreu, o biblioteca si dormitorul Sfantului. In toate incaperile,  pe pereti sunt foarte multe tablouri cu Sfantul, cu Maica Domnului, Bunul Dumnezeu si alti multi sfinti. In biblioteca este inclusiv maica Xenia, stareta Manastirii din timpul vietii Sfantului, cea care este pomenita de sfant in multe carti. Si alte starete ale manastirii…tot in biblioteca sunt si cartile, frumos imbracate, studiate-scrise de sfant. In dormitor te uimeste prin simplitatea lui, patul – pe care sfantul nu il avea initial, din cauza saraciei manastirii in acele vremuri – si pe care i l-a trimis mama dansului. Tot aici este dulapul cu lucrurile personale ale Sfantului, printre care si papucii si locul cu Icoana Maicii Domnului, unde se ruga Sfantul. De la mica fereastra a dormitorului se revarsa o priveliste minunata asupra vaii manastirii…si in aceasta incapere foarte, foarte multe tablouri..
  Aici in dormitor este permanent o persoana arondata manastirii; nu iti da voie sa stai pe pat, dar poti sa stai in genunchi si sa-ti asezi capul pe pat…
  In legatura cu fotografiatul, parerile persoanelor din chilie sunt impartite: una nu te lasa deloc, alta sa pozezi doar fara blitz, iar alta persoana iti da voie…

-in fata, dupa ce treci de fantana cu agheazma, urci cateva trepte, iar pe partea dreapta se afla vechea biserica, in care slujea Sfantul. Si aici se pot aprinde lumanari, lasa acatiste. Acesteia i s-a alipit o constructie identica, pentru a adaposti Sfintele Moaste scoase din mormant. Tot aici se afla si capul Sfantului…de asemenea si aici se pot aprinde lumanari si lasa acatiste. Langa chivotul cu capul Sfantului, in partea stanga este o mare icoana, la care sunt “agatate” tot felul de obiecte – lantisoare, inele, cruciulite - aduse de credinciosi drept multumire pentru diversele binefaceri. La alta icoana din incapere am vazut intinse pe o sfoara, orizontal, tot felul de tablite reprezentand un barbat, o femeie sau un copil. Am vrut sa ma dumiresc si am intrebat, pentru ca vroiam sa las si eu un obiect ca multumire…..am luat un obiect de la magazin (pentru ca nu aveam unul), l-am dus la doamna de la pangar, am pus cativa banuti, doamna i-a atasat o tablita, cu un copil in cazul meu, a pus-o la icoana cu tablite, urmand ca intr-o zi, doua sa puna obiectul la icoana de langa capul Sfantului. Cel putin asa am inteles eu.
  In fata bisericii sunt mai multe bancute pe care poti sa te odihnesti.
  De aici mai urci cateva trepte si iarasi dai de un nou magazin cu obiecte bisericesti. Si de aici se pot lua sticlute cu ulei si pentru agheazma. Apoi, prin dreapta se ajunge la iesirea din spatele manastirii. Aici este si un fel de cantina – nu va pot spune exact cine poate sa serveasca aici masa. S-ar putea sa fie arondata casei de oaspeti…Vedeti dumneavoastra, si eu am ramas cu mai multe nelamuriri, chiar daca am fost in mai multe zile aici – momentul te copleseste, vrei sa “stai” cat mai mult cu Sfantul, uiti de cele “lumesti”…
  Initial am vrut sa petrecem o noapte la manastire. Vroiam sa stau seara, noaptea in curte, eu si gandurile mele…am intrebat si mi s-a raspuns ca se poate innopta, sunt dormitoare comune, dar de fapt nu sunt in incinta manastirii, ci cumva afara, si oricum curtea manastirii se inchide de seara pana dimineata, deci nu puteam sa-mi indeplinesc visul. Si oricum eram si cu 2 copii..
  Cam aceasta este saraca mea relatare despre casa Sfantului. Oricum, povestirea va va da doar o idee, dar ce am simtit, cum am trait,…eventual, si ma rog, si va doresc sa descoperiti singuri. Si precis ca am mai si omis cate ceva…il rog pe Sfantul sa ma ierte…

IMPREJURIMI
   Palaiachora – veche localitate medievala, care a fost pentru un mileniu (secolul 9 – secolul 19), capitala insulei Aeghina. De-a lungul secolelor a fost supusa atacurilor frecvente ale piratilor, in anul 1826 locuitorii parasind-o si stabilindu-se in orasul Eghina.
  Situata pe un deal abrupt, aici se poate ajunge pe drumul care trece chiar prin spatele Manastirii Sfantului Nectarie, catre Souvala. Se urca pe drum aproximativ 1 km, pana la intrarea efectiva,  (se mai intalnesc in drum 2 bisericute, una in stanga, al carei nume nu l-am vazut scris pe ea, iar alta in dreapta – άγιος χαράλαμπος - Sfantul Charalampos –traducere aproximativa  - se coboara de la drum 3-4 trepte abrupte), o data cu aparitia Bisericii Sfintei Cruci (Agios Stavros). Aici se gaseste o pancarta cu harta tuturor bisericilor de pe deal. Sunt in jur de 70 de biserici, iar in jur de  33 sunt deschise pentru vizitatori. Sunt toate de piatra si au pe dale de marmura la intrare, inscriptionate numele sfintilor al caror hram il poarta. Bisericile sunt legate de carari pietruite si sunt aflate pe mai multe nivele. Personal am cautat sa ajung la toate, dar mi-a fost imposibil, tot mai aparea cate una pe o alta carare. Cred ca iti trebuie o zi efectiva, de dimineata pana seara….mai ales daca mai ramai putin in fiecare – poti sa aprinzi o lumanare, sa pui un acatist. Ce am observat, nu era vreun preot in nici o biserica, dar erau deschise. In toate bisericutele era neaparat icoana Sfantului Nectarie. In interiorul lor, fresce in diferite grade de conservare, printre cele mai bine pastrate fiind cele de la Agios Georgios si Agios Dionisiou. Foarte frumoasa este si Metamorphosis. Eu am urcat pana sus la Sfantul Mina, zicand ca este ultima, apoi am mai zarit inca doua pe culme (Kyriaki – Sfanta Duminica – o bisericuta dubla) si nu am rezistat tentatiei, am ajuns si pana acolo. Iar peisajele de sus din varf sunt superbe, marea in toata desfasurarea ei, valea Manastirii Sfantului Nectarie, Manastirea Sfanta Ecaterina, dealul catre Manastirea Hrisoleontisas – cu Icoana facatoare de minuni Hrisoleontisas a Maicii Domnului…si o liniste de nedescris.  Si cum era de asteptat, de pe culme, am zarit la alte nivele inferioare, alte  biserici, dar deja se facuse tarziu…Va indemn daca ajungeti la Sfantul Nectarie, sa ajungeti neaparat si aici.

Manastirea Sfintei Ecaterina
  Daca tii la coborarea de la Palaiachora, drumul pe langa Manastirea Sfantului Nectarie, la o aruncatura de bat de aceasta se afla o manastire de maici, cu o cupola alb-albastra - Manastirea Sfintei Ecaterina, in care se afla mana sfintei si moaste de la mai multi sfinti. In mica manastire este o atmosfera calma, parca nu din lumea asta….tot aici, dar nu in cladirea bisericii, ci intr-o alta incinta in care ajungi urcand niste scari, se afla 2 icoane mari: Icoana Sfantului Nicolae si Icoana facatoare de minuni a Sfantului Spiridon. Si aici se afla un magazinel cu diverse obiecte bisericesti. Ca o completare referitoare la ospitalitate, in curte, pe o masuta, poti sa servesti prajiturele si cafea…oferite gratis…Ca mai toate manastirile si bisericile de pe insula – cred ca si din Grecia (exceptie Sfantul Nectarie) – si aceasta este inchisa intre orele 12.00 – 16.00.

Manastirea Hrisoleontisas
  Este o manastire de maici si adaposteste Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului Hrisoleontisas. Aici a urcat Sfantul Nectarie catre sfarsitul vietii sale sa se roage si binecuvinteze, ramanand aici timp de 15 zile.
  Este localizata de cealalta parte a muntelui din fata Manastirii Sfantului Nectarie. Intrarea pe soseaua care duce la manastire se face chiar din fata Manastirii Sfantului Nectarie. Cred ca de jos sunt cam vreo 3-4 km pana acolo, drumul este bun, se poate ajunge cu masina. Eu am urcat pe jos pana in varful muntelui (in jur de o ora – o ora ½) iar de acolo m-a “preluat” o masina de romani in care era si un preot, care mergeau de asemenea la manastire. Nu a trebuit sa fac eu cu mana sau ceva, pur si simplu au oprit si au intrebat daca vreau sa merg cu ei…deci practic locurile acestea sfinte indeamna la bunatate, la smerenie…Doamna din masina mi-a povestit ca de 3 ani venea in Eghina pentru multumire caci fusese vindecata de cancer….
  Pe drum, cand mai este ceva drum pina in varf, se afla locul unde se spune ca s-a odihnit chiar Maica Domnului, aici fiind urmele a trei degete sfinte ale Sale. Apoi, chiar in varful muntelui este o troita cu Sfantul Nectarie in mozaic, astfel fiind marcat locul unde s-a rugat sfantul ultima data la plecarea din Manastirea Hrisoleontisas, binecuvantand toate zarile si manastirea.
  In manastire atmosfera este foarte calma, totul este curat si ordonat, maicutele se gospodaresc singure, poti sa stai sa te rogi in liniste, sa lasi acatiste si sa aprinzi lumanari. Mi s-a dat voie sa fotografiez Sfanta Icoana a Maicii Domnului, dar fara sa folosesc blitz-ul.
  Ca o paranteza, la un moment data, in biserica, vine la mine doamna care ma adusese si isi cere scuze, insistand si intrebandu-ma daca este vreo problema in faptul ca mai intai coboara cu masina sa duca cativa preoti de aici pana la Manastirea Sfantului Mina, apoi vine sa ma ia si pe mine. M-am blocat, cum adica doar ne cunoscusem, schimbasem cateva vorbe si vroia sa “piarda” cativa km si timp ca sa ma coboare pe mine?
  I-am multumit frumos si i-am spus ca nu este cazul…incredibil cat de mult te schimba suferinta…chiar aseara citeam intr-o predica, ca, ochiul care plange vede mai bine pe Dumnezeu…intelegeti dumneavoastra…
  Apoi la plecare, am mers pe jos si am ramas ceva timp in varful muntelui la troita Sfantului Nectarie, apoi cand am inceput coborarea, dupa cativa metri, opreste masina, la fel, fara ca eu sa fac vreun semn, chiar preotul care slujeste la Manastirea Hrisosleontisas, coborandu-ma pana la Manastirea Sfantului Nectarie. Ce sa mai zic…oricum Sfantul a dorit ca sa ajung sa ma odihnesc, eu si gandurile mele, pe bancuta de la troita….va spun ca la inceput chiar nu aveam idee cu ce sa ajung la manastire (taxi – se cam imputinasera banutii, ocazie, pe jos) – eu decat am luat autobuzul dimineata din Agia Marina si am lasat pe Sfantul sa ma indrume…si iata ca….
  Sa nu uit, la Manastirea Sfantului Nectarie permanent se afla chiar in curte, 2-3 taxiuri libere. Tot aici este si o mare parcare unde va puteti lasa masinile….

Perdika
  Este un sat de pescari, situat la vreo 10 km de orasul Eghina. Am ajuns in el atunci cand am inchiriat un autoturism. Inchirierea masinii a costat 40 euro pentru 24 de ore, iar benzina am pus din Agia Marina de vreo 15 euro si a fost arhisuficient. Atentie indicatoarele rutiere de aici sunt putin cam “incurcate”, parca nu mereu arata adevarata cale. Dar o data ajunsi in portul Eghina – este imens fata de cel din Agia Marina – se tine linia marii si se ajunge in satul-port Perdika. De remarcat, pe tot drumul intre Eghina si Perdika, poti sa faci practic plaja, baie oriunde, numai ca este pietros. Dar sunt si cateva “plajute” amenajate de-a lungul traseului. Peisajul este superb, soseaua foarte buna, numai bine de condus si de contemplat. Aici am servit in port preparate specifice din peste…dar, practic scopul era sa ajungem pe Insula Nea Mony, aflata la cateva mile marine de satul Perdika.
  Asa ca ne-am imbarcat pe o ambarcatiune cu motor (pret calatorie – 5 euro de persoana pentru ambele sensuri), iar in 20-25 de minute am ajuns pe mica insulita. Vaporasele circula din ora in ora, atat dus cat si intors. Incredibil ce apa limpede si albastra este in golful amenajat de aici. Este plaja amenajata, cu sezlonguri de inchiriat (cred ca 10 euro pentru 2 sezlonguri cu umbrela, 8 fara umbrela), cu bar-restaurant unde se poate servi si masa. Sa nu uit, aici si nu numai, luati-va la dumneavoastra ceva sandale de cauciuc – cred ca sunt pe insula speciale gen ca acelea ale labelor de scafandru – pentru ca sunt si pietre in apa, dar si arici de mare pe stancile din apa. Si eu si fii-meu ne-am ales cu niste “musafiri” in talpi, dar suportabil. Asta si pentru ca am vrut sa facem niste sarituri de pe stanci si am mers in partea celalalta a insulei, dar acolo nu este nimic amenajat…de sarit am sarit, dar la urcare pe mal este foarte greu pe stanci si acolo ne-am ales cu spinii. Dar si aici unde este amenajat se poate sari de pe cateva stanci, iar locul la urcare este “nivelat” de atatea sarituri si te intepi mai rar. Atentie, apa ti se pare ca este mica atunci cand sari, deoarece i se vede fundul, dar in realitate iti depaseste cu mult inaltimea.
  De asemenea, ca mai peste tot pe insula, si aici sunt multi romani…
  Si, mare atentie la soare, soarele la greci “prinde altfel” in sensul in care nevasta-mea a prins aici la Nea Mony inceputul a 2 nopti de nesomn din cauza arsurilor de pe piele. Si in Romania statuse la soare mult mai mult, la aceleasi ore, dar ca aici nu a patit niciodata.  Deci cred ca as recomada mai putina expunere sau mai mult acoperiti, cel putin pana va mai “caliti”.
  Sper ca v-am fost de folos cu umila mea relatare, ar mai fi multe de povestit, dar sunt sentimente, ganduri, care nu pot fi exprimate…de aceea ma opresc aici, dorindu-va tuturor sa puteti ajunge macar o data ACASA LA SFANTUL….
  In curand o sa postez la rubrica Diverse, fotografii din calatorie…
  Doamne Ajuta!


Ionela, 28-12-2014

 Sfantul meu drag ne-a ajutat si pe noi sa pasim pe pamântul lui sfânt. În Eghina zici ca esti în rai. Pasarile cânta,florile sunt înflorite, iarba verde desi e luna decembrie totul are viata. El né -a ajutat sa ajungem la casa lui plina de miros de buna mireasma, lumânarile miros a mir, icoanele au un miros superb de mir, un miros nemaiîntâlnit. Timp de doua zile cât am stat pe insula palmele ne miroseau a mir desi ne spalasem cu sapun. Am plecat pe 24 decembrie cu avionul din Roma Ciampino spre Atena (2ore); în aeroport am luat bilet exact pe aleea din fata intrarii în aeroport, 5 euro. Dupa luati X 96 pana în port Piraeus, o ora si ceva. Când vedeti vapoare mari si multe pe partea stanga coborâti. Vedeti din autobuz pe partea stânga sus scris E8 gate (poarta). Ajunsi în port luat bilet de la poarta 8 spre Aegina (Eghina), 9.50 euro vaporul mare cu albastru cu asta am fost noi, sunt si mici dar mai scumpe. În Eghina ori luati taxi (16euro) pana la Sf Nectarie, ori autobuzul verde (1,50 euro) este peste drum; noi am închiriat o masina, 30 euro direct din port (rent a car) pentru a doua zi; daca ajungeti în Eghina mergeti si la Panagia Hrisoleontisa icoana Maicii Domnului Facatoare de minuni. La manastirea Sf Ecaterina cu moastele ei, mana. Acolo e si icoana facatoare de minuni a Sf Spiridon, manastirea Sf Mina si alte bisericute. Veti descoperi acolo; la Sf Nectarie e totul minunat. Casa în care a locuit, manastirea veche în care a slujit dar si sf moaste, capul si hainele cu care a fost înmormântat. Iar în manastirea mare este paraclisul sfantului în care este mana dreapta; sotul a facut poza la sicriu deasupra si în poza apare cu ochii deschisi ca si viu, pe când acolo deasupra pe sicriu sunt facuti din argint. Mare minune, mi-a parut rau când am plecat. Am scris pentru cei interesati cum sa ajunga deoarece si eu am descoperit tot de pe acest site minunat; multumesc din suflet, duceti-va, este minunat, o liniste sufleteasca de nédescris. Multumesc Sf Nectarie ca né - a ajutat sa ajungem la El, Maicii Domnului, Iisus Hristos, Sf Mina, Sf Ecaterina, Sf Spiridon. Doamne Ajuta pe toata lumea. Amin!


Iacob Madalina, 22-03-2015

Calatoria la Manastirea Eghina - Casa Sfantului Nectarie

    Slavit sa fie Dumnezeu!
  Anul acesta in luna martie, bunul Dumnezeu mi a Ingaduit sa ajung la Eghina pentru a ma Inchina la Sfintele Moastele ale Sfantului meu Ocrotitor: Sfantul Nectarie.
  Am promis ca la intoarcerea in tara am sa va trimit un email cu indicatii despre cum se ajunge la Sfintele Moaste din Eghina, pentru a ajuta si pe alti credinciosi care doresc sa ajunga acasa la Sfantul Nectarie. Asa ca acum e momentul sa imi indeplinesc fagaduinta.
  Am calatorit de la Bucuresti la Atena cu avionul, impreuna cu sotul si mama. Odata ajunsi in Atena, am luat metroul pana la statia Piraeus pentru a ajunge in port. Pretul unui bilet de metrou valabil 70 de minute este de 1.20 euro. In port am cautat dana E8 de unde pleaca ferryboat-uri cu destinatia Eghina .
  Din port am cumparat bilete pentru cursa rapida cu destinatia Eghina. Pretul unui bilet este de 13.50 euro/persoana. In aproximativ 40 de minute am ajuns la Eghina. La intoarcerea la Atena am luat o cursa obisnuita, pe un ferryboat imens care ne a permis sa stam afara pe punte si sa admiram frumusetile Greciei. Pretul unui bilet este de 9.50 euro/persoana. Daca aveti timp va sfatuiesc sa luati o cursa obisnuita care va permite sa va bucurati de o priveliste superba. Din port am luat pana sus la Manastire un taxi, pretul cursei fiind de 10 euro. Puteti stabili cu taximetristul sa va astepte. Noi am hotarat sa facem drumul de intoarcere pe jos. Sunt 7 kilometri pe care i-am strabatut in pas de plimbare pe o vreme insorita de primavara, in aproximativ 2 ore, timp in care am admirat frumusetea Eghinei.
  Accesul in Manastire nu este permis femeilor care nu au capul acoperit si care nu poarta fusta. La manastire se gasesc batice si fuste pentru doamnele care nu au reusit sa ajunga la Sfantul Nectarie intro tinuta adecvata.
  Nu va pot exprima in cuvinte bucuria si linistea sufleteasca ce mi au cuprins sufletul la intrarea in Manastire. Jos in Sfanta Biserica se gaseste Mormantul Sfantului unde fiecare se poate ruga fierbinte la Sfantul pentru nevoile si durerile sale. E un sentiment coplesitor de bucurie si pace ce te cuprinde la atingerea Sfantului Mormant. Inima iti tresalta de bucurie si toate necazurile si grijile dispar.
  Din Biserica se pot lua lumanari in schimbul carora fiecare lasa banuti dupa posibilitati. De la Sfanta Biserica am urcat la Manastire. Am ajuns in timpul slujbei iar maicutele ne au invitat inauntrul micii Bisericute unde ne am putut inchina la parti din trupul Sfantului Nectarie, dupa cum ne au spus maicutele. Un miros de mir si tamaie invaluie intreaga bisericuta. La indemnul unei maicute am lasat un acatist. In spatele micii bisericute se afla chilia Sfantului. Sufletul se simte mai aproape de Sfantul Nectarie la intrarea in chilia SA. Se simte prezenta coplesitoare a Sfantului inca de la intrarea in mica chilie. Un miros de miros de mir si tamaie invaluie chilia. Nu m-am simtit nicioadata mai aproape de Sfantul Nectarie ca atunci cand am intrat in chilia SA. In curtea manastirii se gaseste apa sfintita si de asemenea un Sfant Pangar. La Sfantul Pangar puteti cere ulei de la Sfanta Candela care este gratuit. Acest ulei vindeca suferintele trupului si deasemenea pentru cele care isi doresc un copilas, cred cu tarie ca daca isi ung zilnic pantecul cu acest ulei minunea se va infaptui.
  Pentru mine si familia mea calatoria la Moastele Sfantului a fost o experienta spirituala ce nu poate fi descrisa in cuvinte ce mi a dat puterea sa trec peste toate suferintele si mi a intarit convingerea ca Sfantul Nectarie si Bunul Dumnezeu nu te lasa la Greu.
  Amin!


Tatiana, 14-04-2015

      Preasfinte  ierarhe  nectarie, miluieste-ma pe mine  pacatoasa.
  Am  ajuns  si eu  anul  acesta in  luna  martie  la  Eghina, acasa la  sfintul  nostru  drag. Am zburat  cu avionul  din  Spania  in  Grecia.  Odata ajunsi  la  aeroport,  chiar  in  fata iesirii din  aeroport, se  afla  statia autobusului x96  care  va duce  direct  la  portul  Pireu.  Chioscul  de  bilete se afla  chiar  in fata  autobuselor.  Deci, am  cumparat 1 bilet  de 5 euro  pina  la  portul  Pireu  si  am  urcat  in autobusul  x96. Calatoria  cu  autobusul  a durat cam o  ora si  15  min. Portul  Pireu  e  ultima  statie. Dupa ce ati  coborit, o  sa  vedeti  in partea  stinga dana nr. 8 (gate  8). Intrati  si in  partea  stinga cautati  chioscurile  de  vinzarea  a biletelor  pentru  vaporase.  Eu  am  mers  cu vaporasul  \"Agios Nectarios\". Calatoria  dus-intors  e  14 euro, dar  mai  sunt si alte  vaporase care te duc la  Eghina.  Cred  ca  biletul  pentru o  calatorie pe vaporasul \"Agios  Nectarios\" e  mai  ieftin  ca la  alte  vaporase. Calatoria  dureaza 1h si  15  min. Se  incarca  atit persoane  cit  si automobile. Pe  vaporas  puteti  cumpara  bauturi racoritoare, cafea si  ceva  de  mincare. Odata ajunsi  in portul  din  Eghina, puteti  lua  un taxi  pina  la  manastire ( 9 euro). Daca doriti  sa inoptati la  Eghina, aveti  hotele  chiar  linga port la 50 metri in stinga. Pretul pentru o noapte e de 30  euro.
  La  manastire telefoanele  nu  functioneaza,  nu  au  acoperire. Femeile  care vin in pantaloni, pot sa-si ia  fuste care stau atirnate  special pentru  aceasta.  Puteti scrie  pomelnice  pentru  sanatate sau pentru cei morti (pe pomelnicul pentru cei  raposati desenati  o  cruce). Cind  luati  luminari ca sa  aprindeti, lasati  ceva  bani in  cutiuta.
  La  mormintul de  marmura alba, va  inchinati  si ascultati  cu urechea . Eu  am  auzit  ca  niste batai  de  inima. Mi s-a spus  ca  acesta e  locul cel mai puternic (in sens de sfintenie) al  manastirii. In pangar  puteti  cumpara mir, acatiste, diferite  carti,  icoane,  si  multe  altele. Intrati  si in chilia  sfintului. Apoi coboriti pe alee spre  manastirea  cea noua (cea  mare). Este  de o  frumusete  rara. Inauntrul se afla  racla  cu moaste ale  sfintului acoperita  cu un  capac de  argint cu  imaginea  sfintului. Se  zice, ca Sfintul  Nectarie  deschide sau  inchide  ochii, in dependenta de persoanele  ce intra sa-l  viziteze  pe  sfint.
  Foarte  aproape  de  Manastirea  Sf. Nectarie, se  afla  biserica  sfintei  Ecaterina  ce  adaposteaza  mina  dreapta  a sfintei  si o  icoana a  Sf.  Spiridon pictata  de o  fata  oarba. Sfintul  Spiridon  in aceasta  icoana  deschide  si  inchide ochii. E o  bisericuta  mica  si se afla  cam  la  400-500 metri  de  manastirea  Sf.  Nectarie.  Va recomand  sa o vizitati.
  Ca sa plecati  inapoi, puteti lua un  taxi ca sa va duca  la port  si  de  acolo luati un vaporas  spre  portul  Atenei-Pireu.
  Dumnezeu  sa va ajute  sa  ajungeti si  dv-ra la  Manastirea  Sfintului  Nectarie.
  Doamne, iarta-ma pe  mine pacatoasa.


Liana Cordos, 04-05-2015

Buna ziua,

Am facut recent o calatorie in Aegina la Sfantul Nectarie.
Site-ul dvs. ne-a ajutat sa culegem informatii pretioase pentru a ne pregati calatoria iar relatarile celorlati pelerini ne-au dat curaj si indemn.

   "Calatoria la Sfantul Nectarie a fost de mult timp dorita si in final am reusit sa o facem cu ajutorul lui Dumnezeu si al Sfintilor lui, calauzitori.
  Cel mai greu in ceea ce priveste aceasta calatorie se pare ca a fost sa ne hotaram sa mergem si apoi pana sa alegem perioada si sa rezervam biletele de avion. Odata cumparate biletele de avion, rezervarea hotelului (in centrul Atenei) si stabilirea obiectivelor si a traselelor au venit de la sine. 
  Asadar calatoria a fost cu avionul (va recomand sa rezervati biletele din timp, chiar si cu 2 luni inainte); din Romania-zona de vest, aveti la dispozitie ruta Timisoara – Munchen – Atena (compania Lufthansa) sau Timisoara – Bucuresti – Atena (compania Tarom); costurile fiind comparabile (mai ales in perioada Martie / Aprilie), noi am optat pentru ruta via Munchen.
  Cazarea noastra a fost in Atena; de aici am organizat 2 excursii de cate o zi : prima in insula Aegina la Manastirea Sfantului Nectarie si cealalta in Nea Makri la Manastirea Sfantului Efrem Cel Nou.
  Din centrul Atenei, statia de metrou cea mai apropiata de hotelul nostru a fost Monastiraki. Pe insula Aegina se ajunge din portul Piraeus, iar in port noi am mers cu Metroul (linia verde). Calatoria din statia Monastiraki pana in port dureaza putin peste 20 minute si este o calatorie in mare parte (90%) de suprafata, nu subterana.
  Ajunsi in port, tintiti spre poarta E8 care se vede de la mare distanta. Acolo sunt mai multe companii care organizeaza plecari spre Aegina; noi am intrat in 2 astfel de agentii si am intrebat la ce ora e urmatoarea plecare spre Aegina. Unele agentii vand doar bilete pentru barca (Boat) iar altele doar pentru Ferry. Noi am optat pentru Ferry – este un feribot mare (transporta pasageri dar si vehicule), durata calatoriei cu acesta este de 1 ora si 15 min, iar pretul este de 9.5 eur / persoana / sens. Pentru pasageri exista spatii inchise (restaurant) si deschise (pe 2 etaje). Din portul Aegina pana la Manastirea Sfantului Nectarie puteti alege sa mergeti cu taxi, statia de taxi fiind imediat la iesirea din port (9 eur taxa fixa pana la Manastire); alta varianta ar fi un autobus local – pentru care noi insa nu am optat, neavantajandu-ne din punct de vedere al timpului urmatoarea ora de plecare a acestuia.
  Ca si orar : plecare din port Piraeus (Atena) ora 10.00 dimineata, sosire port Aegina ora 11.15.Taxi din port Aegina dus : 11.25, sosire Manastire : 11.35. Taxi retur de la Manastire : 15.00, sosire port Aegina : ora 15.10.Plecare Ferribot din Aegina spre Piraeus : 16.15. Sosire port Piraeus : ora 17.30. Puteti cauta anterior pe internet “boat schedule Piraeus to Aegina” / orar plecari barci din Piraeus spre Aegina.
  Taxiul va poate duce pana sus la Manastirea Sfantului Nectarie sau jos la Biserica Sfintei Treimi de unde puteti urca spre Manastire. Noi am vizitat intai Manastirea.
  La Manastire aveti urmatoarele lacase unde va puteti inchina si ruga : Manastirea – doua corpuri de cladire alaturate, una dintre ele adapostind Capul Sfantului Nectarie si parte din Sfintele sale Moaste. De asemenea va recomand sa vizitati si chilia Sfantului, insotiti de catre una din maicute care sa va poata relata si putin din istoria Manastirii si viata Sfantului Nectarie. Acolo sunt foarte multe lucruri personale ale Sfantului, inclusiv patul pe care s-a odihnit Sfantul Nectarie. In curtea Manastirii se afla mormantul Sfantului si Izvorul - de unde puteti lua apa (e bine sa aveti pregatit recipient).
  De la magazinul Manastirii puteti cumpara icoane, mir, carti de rugaciune (chiar si in romaneste), tamaie si puteti lua ulei (gata ambalat). Pomelnic - se poate lasa la Manastire.
  Coborand cateva alei, ajungeti la biserica Sfintei Treimi (construita in anii 80); si aici sunt adapostite parte din Moastele Sfantului Nectarie.
  Considerati ca si timp necesar pentru un astfel de popas minim 2 ore (necesar sa vizitati cu atentie toate lacasele, sa ascultati putin din istoria asezamantului si despre viata Sfantului si pentru un moment de rugaciune). Noi am stabilit cu taximetristul ca intoarcerea in port sa fie la ora 15.00, plecarea ferribotului fiind la 16.15.
  Va recomand din suflet sa faceti aceasta calatorie, sa o planificati din timp si pe indelete.
  Pentru noi a fost o mare bucurie sa ajungem acolo unde ne-am dorit si consideram ca ne-am imbogatit spiritual si am capatat nadejde pentru toata viata in ajutorul Sfantului Nectarie."


Cojocaru Otilia, 12-04-2016

   Doamne ajuta!
  In primul rând vreau sa multumesc lui Dumnezeu, Maicii Domnului, Sf Nectarie si celorlalti sfinti pentru ajutorul acordat in călătoria noastră (a mea, a sotului meu si a fiului cel mare) in Grecia. Mi- am dorit foarte mult sa ajung sa mă închin moastelor Sf Nectarie la el in Eghina si am promis ca voi impartasi aceasta bucurie când ma voi întoarce.
  Vreau sa va spun ca ne-au ajutat foarte mult informatiile găsite aici referitoare la călătorie, dar totodată tinem sa multumim si unei familii deosebite din Atena, care sprijinit cu cazarea si o parte din transportul efectuat pe plan local. Noi am ajuns in Grecia cu avionul cursa directa Bucuresti- Atena. In cele 2 zile cat am stat aici am reusit sa ajungem la Sf Nectarie, la Sf Efrem cel Nou, la Sf Nicolae Planas si la Sf Filoteea din Atena. La Sf nostru iubit- Sf Nectarie am ajuns luând din portul Pireu de la poarta 8 vaporul Aghios Nektarios către Eghina (costul fiind de 8 eur de pers); la întoarcere am luat un ferryboat de viteza Fly Dolphin ( costul fiind de 15 eur/ pers, copii au reducere in functie de varsta). Din port de la Eghina am luat un autobuz (din partea stângă cum am coborât din vapor) care ne-a dus pana la poarta manastirii Sf Nectarie (cu acelasi autobuz ne-am si întors). Atmosfera din mănăstire este deosebita, nu am cuvinte sa descriu totul...singura părere de rau a mea este ca nu am stat mai mult, am avut putin timp la dispozitie si nu ne-am putut bucura mai mult de aceste momente. 
  De asemenea aici puteam vizita si manastirea Sf Ecaterina (si Sf Mina), dar ne-am grăbit si nu am mai ajuns. In dupa- amiaza primei zile am mers (cu ajutorul persoanei unde ne-am cazat) in Nea Makri la Sf Efrem cel Nou. In cea de-a doua zi (am avut la dispozitie doar o jumătate de zi, deoarece dupa amiaza am avut avionul) am mers la Sf Nicolae Planas - pe acest sfânt l-am descoperit pe site din mărturia unei pelerine, multumim pe aceasta cale si pentru descrierea amanuntita a traseului care ne-a ajutat foarte mult. Am luat din Pireu metroul verde 8 statii pana la Omonia, am schimbat cu metroul rosu si am mai parcurs 6 statii in directia Aghios Dimitrrios pana la statoa Aghios Ioannis, aici am coborât biserica fiind exact la iesirea din statia de metrou. Dupa ce ne-am închinat sf moaste am luat metroul către statia Syntagma, acolo am coborât si am mers pe jos cam 5 min pe strada Mitropoleos pana am ajuns la catedrala mitropolitana unde ne- am închinat moastelor Sf Filoteea din Atena. Cam aceasta ar fi scurta noastră călătorie. Multumim lui Dumnezeu pentru toate!


R.B., 09-05-2016

  Ii multumesc Sfantului Nectarie pentru tot ajutorul dat de-a lungul anilor. Tocmai ce m-am intors de la mormantul Sfantului, din Insula Eghina. Am ajuns foarte usor acolo, desi prognozele meteo nu erau favorabile, am avut timp frumos, drum fara incidente. Locul este minunat, ne-am rugat la moastele Sfantului Nectarie, la mormantul sau, in chilia sa, si, da, este adevarat, daca iti lipesti urechea de mormant auzi niste pasi, niste batai de inima. Am simtit prezenta Sfantului Nectarie, ajutorul lui. La intoarcere din Insula Eghina, pe ferryboat, mi-am pierdut un inel, am realizat acest lucru deabia dupa ce am coborat in portul Pireus. M-am resemnat, a doua zi dimineata, cand am deschis geanta, desi o mai deschisesem cu o zi in urma de nenumarate ori, a aparut inelul. Am prins greva in Grecia, dar nu am fost afectati deloc, am ajuns cu bine acasa. In insula Eghina se ajunge foarte usor: din aeroport sau de oriunde din Atena se ia metroul pana in Portul Pireus, de la statia de metrou se merge foarte putin pe jos pana la poarta 8, de acolo plecand foarte des ferriboats catre insula. La dus am mers cu unul mare, am facut o ora si 10 minute, iar la intoarecere cu unul rapid,mai mic, am ajuns inapoi in 40 de minute. Din portul insulei am luat un taxi pana la Manastirea Sfantului Nectarie, aproximativ 8 Eur. Acolo totul este superb, curat, ingrijit, liniste, te poti ruga cat vrei, nu te grabeste nimeni. A fost o experienta minunata, care mi-a umflut sufletul de bucurie.


Anca si Iulian, 07-07-2016

      Buna ziua,
  Dorim sa va impartasim din frumoasa noastra experienta petrecuta in calatoria catre Sf. Efrem cel Nou din Nea Makri si Sf. Nectarie din Eghina in doar doua zile ( Bucuresti – Nea Makri – Eghina – Bucuresti ).
  Am planificat din scurt aceasta scurta calatorie avand ca si scop sa petrecem cat mai mult timp la Sf. Efrem acasa. Am achizitionat biletele de avion de la compania Ryanair ( cu plecare Sambata seara din Bucuresti si retur Luni dupa amiaza de Rusalii – pret avion aprox. 200 Euro pentru doua persoane, dus-intors).
  Dupa o ora si jumatate de zbor am ajuns la ora 21:30 in aeroportul din Atena urmand sa ne preluam masina inchiriata ( tot de pe site-ul Ryanair ). Aici dorim sa facem niste precizari intrucat noi am avut niste probleme. Cand se inchiriaza masina va sugeram sa achizitionati si pachetul de asigurare „Asigurare pentru rambursarea daunelor” care costa aprox. 10 Euro/zi dar doar daca o achizitionati de pe site-ul Ryanair. Altfel, in aeroport, poate ajunge chiar si de 3-4 ori mai scump. Atunci când preluați mașina si nu ati platit aceasta asigurare pentru rambursarea daunelor, compania de inchirieri va reține un depozit de garanție de pe cardul dumneavoastră de credit pe care sunteți obligat să il achitați în cazul în care mașina este deteriorată, furată sau dacă ați pierdut cheile.
  Noi nu am achizitionat pachetul de asigurare pentru rambursarea  daunelor si a trebuit sa prezentam o garantie ( pt GoldenCar ) de 1.100 Euro + aprox. 150 Euro garantia de motorina ( trebuie adusa inapoi cu rezervorul plin ). Pana la urma noi am renuntat la aceasta masina  si am inchiriat mai scump o masina din aeroport de la AVIS ( 103 Euro / 2 zile cu „„Asigurare pentru rambursarea daunelor”  inclusa + garantia de motorina care ni s-a returnat ulterior ( 156 de Euro). Aveti grija ca toate garantiile cerute de firmele de inchirieri din Atena trebuiesc platite/blocate de pe card, deci nu conteaza daca aveti bani cash la voi, doar cardul este valabil pentru inchirieri auto). Mentionam ca la ora 23:00 taxiurile ne cereau intre 40-45 de Euro de la aeroport pana la Nea Makri. La aeroport, la informatii, ne-a spus ca exista un autobuz direct catre Nea Makri dar la acea ora tarzie nu mai era. Noi am fost cazati la hotelul Thomson Beach din Nea Makri, unde am platit 135 Euro / 2 nopti ( 2 persoane ), hotel pe care-l recomandam.
  Atentie! Aveti nevoie de GPS pentru orientare. Noi ne-am salvat din tara harta Atenei + Nea Makri + Insula Eghina –direct  pe telefon ( Aplicatia Google Maps ). Descarcand harta dinainte pe telefon, nu mai aveti nevoie de internet pentru ca in Grecia veti folosi harta salvata pe modul offline. Altfel, puteti sa inchiriati GPS de la firmele de inchirieri auto.
  Dimineata, dupa micul dejun, am plecat cu masina inchiriata la manastirea Sf. Efrem cel Nou, care se afla la 3.5 km de hotel. Programul manastirii este de la 7-12 si apoi 16-20. Dupa ce ne-am incarcat sufleteste, am plecat direct cu masina spre portul Pireus ( aprox. o ora de mers cu masina, aprox. 50km ). In portul Pireus ne-am indreptat spre poarta E8 ( puteti sa intrati in port pe orice poarta si sa mergeti cu masina pana ajungeti la poarta E8 ). Am platit pentru feribotul Nectarios, fiind cel mai ieftin, suma de 68 Euro ( 15 Euro / persoana dus-intors + 38 Euro / masina dus-intors ). Am plecat la ora 11:30 si ne-am intors la 17:30.Trebuie sa specificati ora de intoarcere atunci cand cumparati biletele dus-intors. Programul puteti sa-l aflati de aici: http://www.xo.gr/greece-ferry-routes/piraeus-aegina/?lang=en
  Odata ajunsi in insula Eghina, dupa un drum de aprox. o ora si jumatate cu feribotul, am pornit spre manastirea Sf. Nectarie, la aprox. 15-20 min de port. Acolo am vizitat racla cu Moastele Sf. Nectarie, mormantul Sfantului, chilia Sfantului si biserica mare. Am avut placerea sa vorbim cu o maicuta romanca – maica Anastasia. Dupa trairi impresionante ne-am indreptat spre manastirea Sf. Ecaterina ( la 2 minute de manastirea Sf. Nectarie ): programul fiind 7-12/16-20, a trebuit sa revenim la ora 16. De aici am plecat la manastirea Sf. Mina la aprox. 6 km, avand acelasi program mentionat. Dupa un scurt tur al insulei, ne-am intors spre feribot – de unde va puteti achizitiona renumitul fistic grecesc.
  A doua zi dimineata, dupa o scurta plimbare cu bicicletele pe insula ( se ofera gratuit de la hotel ), ne-am reintors la manastirea Sf. Efrem cel Nou pentru ca ii multumim din suflet pentru ca ne-a chemat si ne-a primit in aceasta minunata calatorie spirituala.


Laurentiu, 14-01-2017

  Eram clar  in intarziere din vina mea, dar datorita rugaciunilor Sfantului Nectarie, nu am pierdut avionul. Si multumesc Sfantului Nectarie atat pentru aceasta cat si pentru ca am putut ajunge din nou saptamana asta la Manastirea Sfanta Treime din Eghina. 
   Pentru cei care calatoresc la Eghina, acesta e orarul de iarna: autobuz Eghina port-Manastire Sf Treime (a Sf Nectarie):  la  10.15  si la 14.30. imediat la iesire din port la stanga se vad autobuze parcate. intrebati in engleza: bus to saint Nectarios?
  Autobuz INTOARCERE de la Manastire spre port Eghina la 10.45 si la 15.00.
  La intoarcere iesiti in fata manastirii si faceti semn soferului autobuzului sa opreasca; biletul de autobuz e 1,80 euro. (taxiul e 10 euro)  
  Doamne ajuta!


Veronica, 19-02-2017

  Doamne Ajuta! cu ajutorul Bunului Dumnezeu, Sf Nectarie, tuturor Sfintilor am reusit sa ajungem la Egina la Sf Nectarie si la Sf Efrem. Este minunat, nu am trait o asa bucurie si incantare. Ne-au primit sfintii cu toata dragostea. Daca va doriti sa ajungeti, mare bucurie veti avea, este usor de ajuns din Atena la Eghina- metroul pana la portul Pireus de acolo feribotul ( am platit 17 eur dus intors); de acolo poti lua autobuzul care va lasa la manastire (costa pana in 2 eur, sau taxi care costa 8/10 eur depinde cum prinzi). La Sf Efrem poti ajunge cu un autobuz a carui statie se afla cam la 10 min de statia de metrou Victoria (biletul costa pana in 4 eur). Este bine sa intrebati soferul unde sa coborati pentru a ajunge la manastirea Sf Efrem. De acolo putei merge pe jos sau lua un taxi costa cam 5 eur pana la manastire. Este bine stiut ca manastirea nu este deschisa toata ziua.Este minunat acolo, va doresc din tot sufletul sa puteti  ajunge.,,Slava Lui Dumnezeu!


Deliu Eugenia, 13-03-2017

Cum ajungem la Sf.Nectarie, Sf.Efrem cel nou si Sf.Ioan Rusu

  Doamne ajuta! Cu ajutorul lui Dumnezeu am reusit sa ajung in Grecia la Sf. Ioan Rusu, Sf Efrem cel nou si Sf Nectarie. As vrea sa dau niste site-uri folositoare pentru a ajunge la sfanti folosind transportul in comun si autobuzele.
  Pentru transportul in Athens metro, autobuze, va puteti uita la www.athenstransport.com. Aici veti putea gasi pretul biletului precum si niste bilete pe 3 zile ,5 zile pentru transportul in comun. 
  Pentru Ag.Nektarios pt feryboth  Pireus -Eghina va puteti uita la www.ferries.com. Aici veti putea vedea ora la care pleaca vaporul, numele companiei si pretul biletului. 
  Pentru autobuzul de la Eghina la Ag.Nektarios va puteti uita www.aeginagreece.com. Aici veti putea vedea ora la care pleaca autobuzul si intoarcerea de Luni pana Vineri si separat Sambata si Duminica. Sambata si Duminica circula mai multe autobuze spre manastire, ca sa nu mai luati taxiul.
  Pentru Sfantul Efrem cel nou autobuzul din Athens la Nea Makri se ia din statia Victoria si va puteti uita pe www.ktelattikis.gr. Aici veti putea vedea ora la care pleaca autobuzul si intoarcerea de Luni-Vineri, si separat Sambata si Duminica. Din Nea Makri pana la Sf puteti lua taxiul sau pe jos. 
  Daca tot ati ajuns in Athens este pacat sa nu mergeti si la sfantul Ioan Rusu din Evia. Este un  Sfant care miroase a mir. Sf. Ioan Rusu se afla in localitatea Prokopi. Se ia autobuzul din statia Liossion (cred ca este autogara din Athens) Athens- Chalkida iar din Chalkida -Prokopi. Se schimba doua autobuze, se ajunge in 3 ore daca prindeti legatura din Chalkida- Prokopi rapid. Pretul biletului este de 12.60 Euro dus. Cand ajungeti la Prokopi, manastirea se afla la 5 minute de mers pe jos din statia unde va lasa autobuzul. Aici aveti site-ul www.chalkidacity.gr. si veti putea vedea ora la care pleaca autobuzul Athens- Chalkida (este din jumatate in jumatate de ora ) si autobuzul Chalkida- Prokopi. ( sunt doar 3 sau 4 pe zi) care pleaca din aceeasi statie unde va lasa autobuzul Athens- Chalkida.


Bogdan Lupu, 15-07-2018

  Doamne ajuta! Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, Sf. Nectarie si Sf. Efrem cel Nou am reusit dupa multi ani sa ajungem si noi la acesti Sfinti.  A fost minunat, nu am trait o asa mare bucurie si o binecuvantare din partea sfinitilor. Am plecat din Germania cu un avion de la Aegean din Stuttgart. O companie foarte buna- v-o recomand. Bagajele de mana le-au luat la cala. Am avut cazare in sudul Grecie in Lavrio. Din Aeoportul Atenei am inchiriat masini de la firma Alamo. Au fost super OK masina numai ca trebuie sa aveti rezervare cand ajungeti acolo (pt cei din Germania am facut rezervare cu check24). Am plecat fix a doua zi de Rusalii catre sfantul Nectarie. Am plecat dimineata cu ferrybotul din portul Pireu catre insula Eghina. Sunt multe firme care merg acolo si pleca de la ora 8. Noi am optat pt firma ANES (Agios Nektarios) care pleaca de la ora 8:20 catre Eghina. Am luat bilete dus intos si ne-a costat 76,00€ (2 adulti si 2 copii + o masina) cu intoarcere la ora 14:00. Pe ferryboat poti sa iti iei o cafea, un suc, o apa etc. In drum catre Sf. Nectarie veti intalni foarte multi romani cu masinile proprii sau cu autobuzul. Din portul Eghina mergi catre manastirea sf. Nectarie cam 15minute cu masina. Acolo veti trai ceva de neimaginat. Eu am  avut un sentiment de ocrotire, de bunastare, am avut sentimentul ca Sf. Nectarie este cu noi ajutorul lui era prezent acolo cu noi. Aici am vizitat Biserica mare unde gasit racla sfantului, apoi am mers sus la mormantul sfantului unde am lipit urechea de mormant si am auzit niste batai de toiag iar sotia cu copii au auzit batai de inima. A fost ceva de vis, de nedescris un sentiment unic in viata. Apoi am mers intr-un paraclis in aprtea stanga a mormantlui unde se afla capul sf. Nectarie. Ne-am umplut de bucurie. Dupa ce ne-am inchinat acolo am mers la chilia unde a trait sfantul. De la magazin poti cumpara ulei de a candela sfantului, icoane, carti bidonase si sticlute pt Aghiasma si multe alte obiecte bisericesti. Aici poti sa cumperi lumanari(iei de acolo si lasi cat vrei tu ..la fel si pt ulei de la candela). Am petrecut cam 2 ore cu o deoasebita incacatura sufleteasca aici. La poarta o sa gasiti oameni care vand fistic dar va recomand sa cumparati din portul Eghina. Din Portl Egina ne-am intorsc catre portul Piereu unde de acolo ne-am indreptat catre Sf. Efrem cel Nou de la Nea Makri. Dupa un drumputin cam aglomerat am ajuns la manastirea Sfantului.La intrarea in curtea biserici ne-a intampinat maslinul unde a fost schingiuit si batut sfantul. Apoi am mers catre biserica unde se afla moastele intregi ale sfantului. Ne-am inchina si ne-am umblut de acelasi sentiment ca sfantul este cu noi, o binecuvantare...sentimente unice. De acolo de unde cumparati lumanari ..la fel ca la Sfantul Nectarie... se afla o candela mare de unde poti sa iei ulei sfinti si Aghiasma de afaraPentru mine si familia mea calatoria la Moastele Sfantului Nectarie si a sfantului Efrem cel Nou a fost o experienta spirituala ce nu poate fi descrisa in cuvinte ce mi-a dat puterea sa trec peste toate suferintele si mi-a intarit convingerea ca Sfantul Nectarie, sfantul Efrem cel Nou si Bunul Dumnezeu nu te lasa in momentele grele ale vietii. . Inca o data vreau sa le multumesc Sfantului Nectarie si Sfantului Efrem cel Nou pentru ca am putut sa ajung la sfintele lor moaste, nu in ultimul rand Bunului Dumnezeu si Maicutei Domnului. Dumnezeu sa va binecuvanteze pe toti sa puteti sa ajungeti acolo.  


 




 

 

Copyright ©2009 sfantulnectarie.ro


“ Aliluia ,Binecuvântat Esti ,Dumnezeul Parinţilor Noştri ! "